Türkiye'de terör örgütlerinin eleman kazanma yöntemleri: PKK örneği
The recruitment methods of terrorist organizations in Turkey: The case of PKK
- Tez No: 317548
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN CİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Terör, PKK, Mücadele, Eleman Temini, Terror, PKK, Deal with, Recruitment
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Terör, devletlerin üstesinden gelmeye çalıştıkları en önemli sorunlardan birisidir. Bu nedenle terör örgütlerin faaliyetlerini sürdürdüğü ülkelerde insanlar korku içinde yaşamaktadırlar. Türkiye, yaklaşık yarım yüzyıldır terörizmin her türlüsünü yaşamış ve terörle mücadelede çok büyük kayıplar vermiş bir ülkedir. Terörle mücadele kapsamında yapılan askeri operasyonların belirli bir süre için terör örgütlerini susturduğu görülse de yeni elemanların temini ile birlikte terör örgütleri faaliyetlerine devam etmektedir.Peki bu temin hangi yollarla ve hangi yöntemlerle oluşmaktadır? İşte bu çalışmada ülkemize büyük zararlar veren PKK terör örgütünün, eleman kazanma yöntemlerinin neler olduğu tespit edilmeye çalışılmaktadır. Birinci bölümde, kavramsal çerçeve ele alınmaktadır. Bu bağlamda terör, terör örgütü, terörizm kavramları ele alınmıştır. İkinci bölümde, terör örgütünün eleman temin ettiği sosyal yöntemler anlatılmıştır. Bu bağlamda arkadaşlık ve akraba ilişkileriyle, sosyal ve kültürel faaliyetlerle, etnik kökenden dolayı, isteğe bağlı olarak terör örgütüne katılma gibi nedenler üzerinde durulmaktadır. Üçüncü bölümde ise kazanılan kişiyi örgütle bütünleştiren psikolojik faktörler üzerinde durulmaktadır. Bu bağlamda güdülenme, grup dinamiği, grup ortamında tutum değişikliği, algılama, militan kimliği ve kişiliği kazandırma gibi konulara yer verilmektedir.Sonuçta, yapılan çalışmanın tamamı göz önünde bulundurularak belirtilen bu yöntemleri sonuçsuz kılacak ve süreci tersine çevirecek tedbirlerin neler olması gerektiği hakkında değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Terror is one of the most important problems that countries fight against. Therefore people in those countries where terrorist groups carry out their evil tasks live in horror. Turkey has lived all types of terrorism for about half a century and lost much. Even though the military operations have silenced terrorist groups for a while, they have maintained their terrorist acts by recruiting new members.How do they manage to recruit new terrorists and which methods do they use? In this study, the methods used by the terrorist group PKK, which has severely impaired our country, to find new terrorists have been stated . In the first part, it has been held within the notional scope in which the notions of terror, terrorist group and terrorism are discussed. In the second part, the social methods to recruit new people used by the terrorist group are explained. The factors such as friendship, kinship, sociocultural activities, ethnicity, personal preferences are elaborated. In the third part, the psychological factors that unite a new recruit with the terrorist group are discussed. Within this scope, subjects like motivation, perception, group dynamics, changing attitude in the group environment, imposing a militant identification and character are explained.In the conclusion part, taking the whole study into consideration, possible precautions that may help to deactivate the abovementioned methods and reverse the process are evaluated.