Amerika Birleşik Devletleri'nde Yahudi lobisi
Jewish lobby in the United States of America
  1. Tez No: 317549
  2. Yazar: MOHAMMED DİAB
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İDRİS BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Filistin, İsrail, ABD, dış politika, lobi, Palestine, Israel, USA, lobby, the American forısin policy
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
İkinci dünya savaşı bitikten sonra dünyaya yeni iki süper güç çıkmış ve onlar Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği, ayrıca Fransa ve İngiltere dünyada büyük rolünü kaybetti ve içişleri ile ilgilenmeye karar verdi. Savaşından sonra tüm dünya yeni bir savaşa şahit olmuş o da soğuk savaşı ve ikisinin amacı kim daha bölgeler kontrol edebiliyor ve iki devlet karşı karşıya önlemler yaptıler ve onlardan en önemli Amerika devleti yeni kuruluan İsrail devleti ile bir müteffik olmuştur, karşı tarafta Sovyetler birliği Arapların tarafını tutmuş buna rağmen İsrail devleti kurulduğunda onu ilk tanıyan devletler Sovyetler birliği ve Amerika olmuştur. İsrail kuruluşu ilan edildikten sonra Araplar 4 tane savaşa girdi hepsinde Araplar mağlup kalmaktadır. Bu savaş bittikten sonra Arapların en büyük devleti olan Mısır İsrail ile barış anlaşması yaptı ve bunun neticesi Araplar bu hale gelmişler ve İsrail devleti her günde güçleniyor. 1990'lı yıllarda Sovyetler Birliği yıkıldıktan sonra dünyada bir dönüş noktası olmuştur. Dünyada tek süper güç kalmıştır oda Amerika ve herkeste bilindiği gibi Amerikada bulunan çok güçlü yahudi lobisi ortadoğuda Amerika Dış Politikasını iyi yönetiyor ya da en azından çok etkili rol oynamaktadır. İsrail filistinde işgal ettiği topraklarda hala ondan çekelmeye red ediyor ve filistin hükümet ile 1990'lı yıllardan şimdiye kadar bir süre anlaşma var fakat hiç birine uymuyor ve bunun sebebi Amerikada bulunan yahudi lobisi gücünden kendi menfaatine karşı gelebilecek ya da cesareti olan yoktur.
Özet (Çeviri)
After the secound world war ,tow super power arose on the international science, the United States and the Soviet Union , and tow super powers disappared Grate Britians and France. After that new kind of war broke out between the tow super powers known as the Cold War. The main goal for the both powers is who gain and control new terattories by different means, as supporting some contries meat their interests. After that israel was founded by getting the British support then the American to acheif their intrests in the Middleast. So that the US and the USSR were from the first countries who recognized the exsistance of israel. The Arap countries lost the four wars between them and İsrael, dispite their claim their winnig in the 1973 war. After this war Egypt signed pease agreement with İsrael. This agreement increased the israelian power , because of avoiding majour wars.the year of 1990 was a changing point in the world history after the collapsing of the Soviet Union and the winning of the United State as only super power in the world controling and interveining in the world politics. İnside the United State there is a strong jewish lobby. Has power in shaping the American forisin policy. İsrael is still accuping Palestine dispite of the peace prossess since 1990 and many agreements betwen İsrael and the Palestinian, but no seriase change happend because of the strengeth of the Jews lobby in the United State with disapearing of an arab power to challange them.