Çocuk suçluluğuna sebep olan ailesel faktörler: Ankara Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda bulunan tutuklu ve hükümlü çocuklar üzerine bir çalışma
Parental factors that lead to juvenile delinquency: A survey on convict and detainee children in Ankara Children and Youth Closed Prison
- Tez No: 317553
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHİTTİN KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Suç, Aile, Çocuk Suçluluğu, Child, Crime, Family, Juvenile Delinquency
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ceza Adaleti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu tezin amacı çocukların suça sürüklenmesinde etkili olan ailesel faktörlerin tespitinin yapılması ve bu problemlerin çözümüne yönelik öneriler getirilmesidir.Çocuğun suça sürüklenmesine yol açmada etkili olan ailesel faktörlerin tespiti için öncelikle literatür taraması yapılmış, konuyla ilgili önceki yapılmış çalışmalar incelenmiş ve Ankara Çocuk Ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bulunan hükümlü ve tutuklu 18 yaş altı çocuklarla anket çalışması yapılmıştır.Çalışma evrenini Ankara Çocuk Ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda 2011 Mart ayı itibariyle Kurumda hükümlü ve tutuklu bulunan 85 çocuk oluşturmaktadır. Örneklem ise, Kurumda bulunan çocuklardan görüşmeyi kabul eden 71 kişiden oluşmaktadır. Saha çalışmasından elde edilen veriler SPSS paket programında değerlendirmeye alınmış, betimleyici analizler kullanılmıştır.Toplanan verilerin analizleri göstermiştir ki araştırmaya katılan hükümlü ve tutuklu çocukların neredeyse tamamı evden kaçmayı alışkanlık haline getirmiştir. Ailelerin % 70'den fazlasının çocukları üzerinde denetimleri zayıf olduğu tespit edilmiştir. Çocukların ailelerinin eğitim seviyeleri ve ailelerinin sosyo ekonomik seviyeleri oldukça düşüktür. Annelerin % 87,1'i ilkokul ve altı bir öğrenim düzeyine sahiptir. Babaların ise % 69,7'si ilkokul ve altı bir öğrenim düzeyine sahiptir. Çocukların yarısından fazlasının ailesinde daha önce suç işlemiş birey bulunmaktadır. Çocukların yaklaşık % 33'inin bir şekilde parçalanmış ailelerden geldiği de çalışma sonucunda tespit edilen sorunların başlıcalarındandır.Çocukların da içerisinde yer aldığı suç hadiselerinin giderek yaygınlaştığı göz önüne alındığında; Konuyla acilen ilgilenilmeli ve çocuk suçluluğunun diğer yönlerini de ele alan bilimsel çalışmalar yapılmalı ve illerde kurumlar bu konu üzerinde dikkatle durmalıdırlar.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is defining the family based problems that lead children to juvenile delinquency and offering suggestions for the solution of this problem.Literature review is performed to define the structural and functional disorders of the family that lead children to juvenile delinquency and related studies are examined and a survey is conducted among the convict and detainee children in Ankara Children and Youth Closed Prison who are under eighteen.Universe group of the study consists of eighty five convict and detainee children in Ankara Children and Youth Closed Prison on the March, 2011. Sample group consists of the seventy one children in the prison who accepted to be interviewed. Data gained by the field research is evaluated via SPSS package program while descriptive analysis is used.The analysis of the dates gathered have indicated that nearly all of the convict and detainee children being interviewed has an habit of escaping from home. Moreover, % 70 percent of the families have weak control over their children. The education and socio-economic level of the families of the children is rather low. It is found that % 87,1 of the mothers have an education level of primary school or lower. % 69,7 of the fathers have an education level of primary school or lower. There is at least one member within the families of more than half of the children who has involved in crime before. One of the leading results of the study is that % 33 of the children come from broken families.Recently, the great increase in juvenile delinquency is discussed in this study. The matter must be held immediately and other scientific researches must be made dealing with the other aspects of the juvenile delinquency and great emphasis must be laid on this subject in the provinces.