Mekki surelerde mü'minlerin müşrikler ve ehl-i kitap ile ilişkileri
Relations between believers with unbelievers and the people of the book in Meccan suras
  1. Tez No: 317614
  2. Yazar: SAMİ KİLİNÇLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİS ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Sure, vahy, Mekke dönemi, Ehl-i kitap, Sura, Revelation, Meccan period, The People of the Book
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 538
Özet
Tez; giriş, üç ana bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Birinci bölümde genelde Arap toplumunun, özelde Mekke'nin genel yapısı, Mekke'nin kuruluşu, toplumun sosyal, dini yapısı ve dini gruplar ele alınarak bunların siyere, Kur'an'ın iniş sürecine, Mekke dönemindeki bireysel, toplumsal ve farklı dinî grupların birbirleriyle olan ilişkilerine olan etkisi ele alınarak değerlendirilmiştir.İkinci bölümde; İslam daveti ve gelişimi, davete karşı gösterilen olumsuz tepkilerin sebepleri, tepkiler, sonuçları, mü'minlerin bu tepkilere karşı gösterdikleri tavırlar, davetin muhalifleri ve bunların Mekke toplumunun sosyal yapısı içindeki durumları ele alınarak değerlendirilmiş ve davetin muhaliflerin özelde Ahlâf grubunun liderlerinden oluştuğu sonucuna varılmıştır.Üçüncü bölümde; Mekkî surelerin muhteva gelişimi, mü'min kimliğin oluşumu ve diğer dînî gruplarla ilişkiler, davetin yöntemi, Mekke döneminde müşrikleri tevhide davet sürecinde farklı tavırlar, müşriklerle bireysel ve toplumsal ilişkiler, bu süreçte Hz. Peygamber ve mü'minlere yönelik emir ve tavsiyeler, ilgili surelerde Ehl-i kitap konusu, bunların mü'minler ve müşriklerle ilişkileri ele alınarak değerlendirilmiştir.Değerlendirme ve sonuç bölümünde; Kur'an'ın iniş sürecinde Mekkî surelerde mü'minlerin müşrikler ve Ehl-i kitap ile ilişkileri tarihî arka plan dikkate alınarak değerlendirilmiş, bu dönemde müşrikler ve Ehl-i kitapla ilişkilerin, mü'min kimliği koruma, kendi düşüncesini açık bir şekilde ortaya koymakla birlikte fiili çatışmaya girmeme üzerinde şekillendiği açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study consists of an introduction, three main chapters and a conclusion. In the first chapter; in general, the Arab community, in particular, the general structure of Mecca, Organization of Mecca, the structure of the society, religious structure and religious groups by taking and their effects to the life of the prophet, the process of descent of the Qur?an, during Mecca period the individual, community, and the relation between different religious groups were evaluated by considering the effect.In the second chapter; Islamic invitation and its devolepment, reasons of negative effects to the invitations, effects, conclusions, attitudes of the belivers for these reactions, opponents and their status within the social structure of the invitation were discussed Meccan society, and it is concluded that the invitation to the opposition group in particular were from the leaders of Ahlâf.In the third chapter, Meccan suras content development, beliver identity formation and relations with other religious groups, the method of invitation, different attitudes while the invitations of unbelievers to the unity of Allah during the Meccan Period, induvudial and social relations with unbelivers, at this period orders and recomandations to the prophet Muhammed in related suras the subject for the people of book, and their realations with belivers and unbelivers were evulated together.In evulation and conclution section; during the period of Qur?an process of landing in Meccan Suras relations between believers and unbelievers with the People of the Book were evaluated taking into account wtih the historical background. In this period relations with unbelievers and people of the book, to protect the idendity of believer, with the idea of putting its own clearly formed on the inside of the actual conflict described.