Kuruluşundan (M. Ö. 129) İmparator Diocletianus'a kadar (M. S. 284) Asia eyaleti tarihine toplu bakış
Synopsis on history of province of Asia from its establishment (129 bc) till Emperor Diocletianus (284 ad)
  1. Tez No: 317613
  2. Yazar: DENİZ ÖZORHON
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÇAPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu, Asia Eyaleti, Roma Tarihi, Roma Cumhuriyet Dönemi, Principatus Dönemi, Anatolia, Province of Asia, Roman History, Roman Republic Period, Principatus Period
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Asia Eyaleti'nin kuruluş süreci Roma'nın sadık müttefiki Pergamon kralı III. Attalos'un M.Ö. 133'de ölümüyle başlamıştır. Attalos III, Roma halkını, topraklarının ve hazinesinin varisi olarak tayin etmiştir. Miras Roma tarafından kabul edilmiş M.Ö. 129'da Pergamon krallığı topraklarında Asia Eyaleti (=Provincia Asia) kurulmuştur. Böylece Roma, küçük Asia'nın batısında dolaylı yönetimden (=protectio), doğrudan yönetime (=provincia) geçmiştir. Roma Asia Eyaleti'nde böl ve hükmet politikasının (=divide et impera) en güzel örneğini vermiştir. Ancak bu şekilde kültürel anlamda kendinden ileride olan Hellen kentlerini denetim altında tutabilmiştir. Roma Cumhuriyet dönemindeki ekonomik sıkıntılarını Asia Eyaleti'nin zenginlikleriyle çözerken eyaletliler bu yükün altında ezilmişlerdir. Daha sonra İmparatorluk döneminde Roma'nın yaşadığı refah Asia Eyaleti'ne de yansımış, şehirler gelişmiştir.Bu tezin ana amacı şöyle ifade edilebilir; Anadolu penceresinden bakıldığında, Asia Eyaleti'nin şahsında bir yandan Roma'yı ve Romalı'yı tanımlamak, öte yandan yine bu eyalet esas olmak üzere eski Anadolu kültür ve tarihinin dinamizmini ortaya koymak.
Özet (Çeviri)
The establishment process of Province of Asia started with the death of Attalos III, faithful ally of Rome, in BC 133. Attalos III appointed the people of Rome as heir to his lands and treasury. Heirdom was accepted by Rome, and Province of Asia (=Provincia Asia ) was founded on the lands of Kingdom of Pergamon. Thus, Rome passed from indirect administration (=protectio) to direct administration (=provincia) in the west of Asia Minor. Rome gave the best example of divide and rule (=divide et impera) policy. Only this way can it control Hellenic cities which were far ahead of it culturally. Whereas Rome solved its economic problems during Republican Period by the means of exploitating richness of Province of Asia, provincials were grounded down by this burden. Afterwards, in times of Imperial Period, the general welfare of Rome rebounded to the Province of Asia too and cities flourished.The main purpose of this thesis can be states as; when viewed from Anatolian standpoint, to define Rome and Romans on the one hand and to present dynamism of the ancient Anatolian culture and history on the other hand.