Bütçe açıkları ve Türkiye'de bütçe açıklarının finansmanı
Budget deficits and financing of budget deficits in Turkey
- Tez No: 317618
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BENGÜL GÜLÜMSER ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Bütçe Açıkları, Bütçe Açıklarının Finansmanı, Kamu Harcamaları, Budget Deficits, Financing of Budget Deficits, Public Expenditures
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmanın amacı; gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin önemli problemlerinden biri olan bütçe açıklarının nedenleri, ölçüm yöntemleri ve finansman yöntemleri hakkında bilgi vermek ve Türkiye'de bütçe açıklarının hangi yollarla finanse edildiğini incelemektir.Bütçe açıkları genel olarak; sosyal ve askeri harcamalardan, ülkelerin içinde bulunduğu siyasi yapıdan ve uygulanan iktisat politikalarının etkin olmamasından ileri gelmektedir. Bütçe açıkları çeşitli yöntemlerle finanse edilebilmektedir. Bu finansman yöntemleri; iç borçlanma, dış borçlanma, monetizasyon ve vergilerdir. Bütçe açıkları iç borçlanmayla finanse edildiğinde ülke içi kaynak transferi gerçekleşmekte ve toplam para arzı ile toplam talep artmaktadır. Diğer taraftan, dış borçlanma yurtiçi tasarrufları artırmakta ve kalkınma sürecini hızlandırmaktadır. Bütçe açıkları monetizasyon yoluyla finanse edildiğinde ise para arzı artmakta ve enflasyon yükselebilmektedir. Bunlara ek olarak, bir ülkede uygulanacak vergi politikası, tasarruf ve yatırımların artırılarak ekonomik büyümede ve bütçe açıklarının azaltılmasında etkili olabilmektedir.Türkiye ekonomisini derinden etkileyen bütçe açıklarını azaltmak için birtakım önlemler alınmalıdır. Kamu harcamaları içerisinde önemli paya sahip olan transfer harcamaları ve personel giderleri azaltılmalı ve bütçede faiz dışı fazlanın verilmesi sağlanmalıdır. Vergi sistemi yeniden düzenlenmeli ve vergi gelirleri artırılmalıdır. Vergi gelirlerinin artırılması için, vergi oranlarının düşürülmesi, vergi tabanının genişletilmesi ve kayıt dışı faaliyetlerin azaltılması gereklidir. Tüm bunların gerçekleşmesi için mali sürecin şeffaflığı artırılmalı ve bütçe disiplini sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study; is to provide information about the reasons, measurement and financing methods of budget deficit which is one of the important problems of developed and developing countries, and how the budget deficits have been financed in Turkey.In general, budget deficits result from social and military expenditures, political structure of countries and inefficiency of economic policies which have been applied. Budget deficits can be financed using various methods. These financing methods are domestic borrowing, external borrowing, monetization and taxes. In case of domestic borrowing for financing budget deficits, domestic transfer of resources occurs and total money supply and total demand increase. On the other hand, external borrowing increases domestic savings and accelerates development process. When budget deficits are financed by monetization, money supply increases and inflation can raise. In addition, tax policy that will be executed in a country can be efficient in economical development and decreasing budget deficits, increasing savings and investments.Some measures should be taken in order to decrease budget deficits which deeply affect The Turkish Economy. Expenses of transfer, interest and personnels, which have an important share in public expenditures, should be decreased, and primary surplus in budget should be achieved. Tax system should be reformed and tax revenues should be increased. For an increase in tax revenues, decrease of tax rates, expansion of tax base and decrease of unregistered commercial activities are required. For the realization of all these, transparency of economical process should be increased and budgetary discipline should be ensured.