Çözüm odaklı kısa süreli yaklaşıma dayalı öfke kontrolü eğitim programının lise öğrencilerinin öfke kontrolü ve iletişim becerileri düzeylerine etkisi
The effect of anger control training program based on prepared solution focused brief approach on high school students' anger control and communication skills
  1. Tez No: 317669
  2. Yazar: DİLEK TUNA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİĞDEM MÜGE SİYEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öfke, öfke kontrolü, çözüm odaklı kısa süreli yaklaşım, ergen
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu araştırmanın amacı, çözüm odaklı kısa süreli yaklaşıma dayalı öfke kontrolü eğitim programının lise öğrencilerinin öfke kontrolü ve iletişim becerileri düzeylerine etkisini incelemektir.Araştırma, 2011 ? 2012 öğretim yılında İzmir ili Seferihisar ilçesinde bulunan Anadolu Lisesi' nde öğrenimlerine devam eden 30, dokuzuncu sınıf öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ön-test, son-test kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak gruplara ?Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarz Ölçeği ile İletişim Becerilerini Değerlendirme Ölçeği? uygulanmıştır. Deney, plasebo ve kontrol grupları sürekli öfke düzeyleri, öfkeyi içte tutma ile öfkeyi dışa vurma düzeyleri ortalamadan yüksek ve öfke kontrol ve iletişim becerileri düzeyleri ortalamadan düşük olan öğrencilerden oluşturulmuştur. Deney grubu her biri 45 dakika süren, 10 oturumdan oluşan çözüm odaklı kısa süreli yaklaşıma dayalı öfke kontrolü psiko-eğitim çalışmasına katılırken; plasebo grubu ise her biri 45 dakika süre 10 oturumdan oluşan üniversiteye giriş sınavı ve meslekleri tanıtım çalışmasına katılmıştır. Kontrol grubuna ise herhangi bir işlem yapılmamıştır.Verilerin analizi Tek Yönlü ANOVA, İki Faktörlü ANOVA ve Tukey testi ile yapılmıştır ve SPSS 16.0 istatistik paket programı kullanılmıştır. Verilerin çözümlemesinde .05 anlamlılık düzeyi esas alınmıştır.Araştırmada, çözüm odaklı kısa süreli yaklaşıma dayalı öfke kontrol psiko-eğitim programı sonrasında deney grubunun sürekli öfke, içe yönelik öfke, dışa yönelik öfke düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı düşüş, öfke kontrol düzeyinde ise istatiksel olarak anlamlı bir artış saptanmıştır. Ancak iletişim becerilerinde anlamlı bir artış olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to investigate the effectiveness of anger control training program that based on solution focused brief approach on anger control and communication skills in high school students.The research was carried out with the participation of 30 students of the nineth grade who are registered at 2011- 2012 academic year in Anatolian High School in Seferihisar town of İzmir. An experimental model with pre- test and post-test control group was used in the study. ?The State Trait Anger Expression Inventory and Communication Skills Evaluation Scale ? were applied to the respondents in each groups. Experimental, placebo and control groups consist of students whose trait anger, anger- in, anger-out levels are above the average and whose anger control and communicating skills level are below the average. The experimental group was given 45 minute anger control training program based on prepared solution focused brief approach once a week during 10 weeks. The placebo group was given 45 minute university entrance exam and introduction of jobs once week during 10 weeks. On the other hand, control group has not been provided any treatment.For the analysis of data, one way ANOVA, two-way ANOVA and test of TUKEY was used and SPSS 16.00 Windows Packet Program was used.