Doğal ortamda yürütülen çevre eğitiminin, ortaöğretim 9. sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına etkisi: Ovacık örneği
The effects of environment education program which was conducted with secondary school 9th grade students in the natural environment on their academic achievement: Ovacık Sample
- Tez No: 317710
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çevre Eğitimi, Doğal Ortamda Yürütülen Çevre Eğitimi, Doğa Deneyimine Dayalı Çevre Eğitimi, Biyoloji Öğretimi, Akademik Başarı, Environmental Education, Environmental Education in Natural Settings, Environmental Education based on Nature Experience, Biology Teaching, Academic Achievement
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmada, Ortaöğretim 9. sınıf öğrencileri ile doğal ortamda yürütülen çevre eğitimi programının, öğrencilerin akademik başarılarına etkisi araştırılmıştır. Araştırma, ``ön test ? son test kontrol gruplu modeline'' uygun yarı deneysel bir çalışma olarak yürütülmüştür. Ön test sonuçlarına göre başarı durumları birbirine denk olan iki grup seçilmiştir. Gruplardan biri deney diğeri ise kontrol grubu olarak belirlenmiştir.Araştırma, 2010 ? 2011 eğitim öğretim yılında, Özel İzmir Martı Okulları'nda eğitim gören Ortaöğretim 9. sınıf öğrencilerinin katılımıyla, doğal ortamda yapılan bir kamp ile gerçekleştirilmiştir. Deney grubunda 60, kontrol grubunda 60 öğrenci olmak üzere toplam 120 öğrenci çalışma grubunda yer almıştır.Çalışmada kullanılan veri toplama aracı; Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından 2007 yılında geliştirilerek Biyoloji öğretmenlerine kullanmaları için tavsiye edilen, ``Ortaöğretim 9. Sınıf Biyoloji Dersi Öğretim Programı''nda alınmış güncel ölçme ve değerlendirme sorularıdır. Elde edilen veriler SPSS 11.0 programı ile analiz edilmiştir.Uygulama öncesinde, grupların akademik başarı puanları (t(84, 0,05) = 1,191, p = 0,237 > 0,05) arasında bir farklılık olmadığı belirlenmiş ve bu nedenle gruplar göreli olarak bağımlı değişkenler bakımından denk olarak kabul edilmiştir. Deneysel uygulama sonrasında uygulanan akademik başarı testi sonuçlarına göre deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu (t(84, 0,05) = 2,63, p = 0,010 < 0,05) belirlenmiştir. Bu sonuç doğrultusunda çalışma grubu kapsamında, doğa deneyimine dayalı öğretim programının, sadece geleneksel öğretim programına göre öğrencilerin akademik başarılarında anlamlı bir farklılığa neden olduğu söylenebilir. Deneysel uygulama sonrasında akademik başarı testi sonuçlarına göre deney grubundaki öğrencilerin ön test ve son test puanları arasında bir farklılık olduğu (t(41, 0,05) = 3,10, p = ,003 < 0,05) belirlenmiştir. Bu sonuç doğrultusunda doğa deneyimine dayalı öğretim programının deney grubunda bulunan öğrencilerin başarılarını yükseltmede önemli bir etkiye sahip olduğu söylenebilir. Deneysel uygulama sonrasında akademik başarı testi sonuçlarına göre kontrol grubundaki öğrencilerin ön test ve son test puanları arasında bir farklılık çıkmamıştır (t(43, 0,05) = 1,15, p = ,256 > 0,05). Bu sonuç doğrultusunda geleneksel öğretim programının kontrol grubunda bulunan öğrencilerin başarılarını yükseltmede önemli bir etkiye sahip olmadığı söylenebilir. Deneysel uygulama sonrasında akademik başarı testi sonuçlarına göre deney grubundaki öğrencilerin cinsiyetlerine göre son test puanları arasında bir farklılık çıkmamıştır (t(40, 0,05) = 1,39, p = ,172 > 0,05). Bu bulguya dayanarak deney grubundaki öğrencilerin cinsiyetlerinin son test puanlarını etkilemediği söylenebilir. Ayrıca araştırmada elde edilen nitel veriler ise derinlemesine irdelenerek metinler halinde, şemalar ile somutlaştırılarak açıklanmıştır. Şemaların çiziminde INSPIRATION 9 paket programından yararlanılmıştır. Nitel verilerin analizi sonucunda; doğa deneyimine dayalı öğrenme ortamında öğrenim gören deney grubu öğrencilerinin, çevre, insan, toprak, ekosistem ve orman gibi kavramaları algılamalarının deneysel süreç öncesi ve sonrası önemli ölçüde farklılık gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study the effects of programme of the natural environment on the students achievements the 9th class of secondary school was investigated. The research was carried out in a quasi-experimental research design according to pre-test post-test control group model. Two successfully identical groups were chosen according to pre-test results. One of the groups was defined as control group and the other was defined as experimental group.The research was conducted through a camp in a natural environment with secondary school 9th grade students attending Private Martı Schools during instructional year of 2010-2011. The study group consisted of 120 students 60 of which were in experimental and 60 of which were in control groups.The data collection tool used in this study was the current measurement and evaluation questions which were taken from ?Secondary Education 9th grade Biology Curriculum? that was developed by Ministry of National Education, Board of Education and Discipline in 2007 and recommended to biology teachers. The collected data was analyzed though SPSS 11.0.Before the treatment it was defined that there was no significant difference between the groups? academic achievement scores (t(84, 0,05) = 1,191, p = 0,237 > 0,05). Therefore, the groups were assumed to be relatively identical regarding dependent on variables. According to the results of the academic achievement test after the experimental treatment, it was found out that there is a significant difference in favor of experimental group (t(84, 0,05) = 2,63, p = 0,010 < 0,05). Depending on this result in the scope of the study group, it may be said that the instructional program based on the nature experience causes a significant difference in students? academic achievement than traditional instruction alone. According to the academic achievement test results at the end of the experimental treatment, a significant difference was defined (t(41, 0,05) = 3,10, p = ,003 < 0,05) in the pre-test and post-test scores of experimental group students. In the line of this result it may be claimed that the instructional program based on the nature experience has an important effect on enhancing the students? achievement in the experimental group. According to the academic achievement test results at the end of the experimental treatment, no significant difference was found (t(43, 0,05) = 1,15, p = ,256 > 0,05) in the pre-test and post-test scores of control group students. On this result, it may be claimed that the traditional instruction does not have important effect on increasing the students? achievement in the control group. According to the academic achievement test results at the end of the experimental treatment, no significant difference was defined (t(40, 0,05) = 1,39, p = ,172 > 0,05) in the experimental group regarding gender. It may be said that the gender does not affect the post-test scores of the students in the experimental group. Besides, the qualitative data collected in the research were analyzed in detail and explained through texts by concretizing with schemas. While drawing the schemas the packet program INSPIRATION 9 was benefited from. At the end of analysis of qualitative data it was revealed that the experimental group students who had the instruction based on the nature experience showed a significant amount of awareness on perceiving the concepts such as environment, human being, soil, ecosystem and forest and etc. before and after the experimental treatment.