İstanbul kentsel büyüme sürecinin belirlenmesi, izlenmesi ve modellenmesi
Determining, monitoring and modelling the urban growth of İstanbul
- Tez No: 317749
- Danışmanlar: PROF. DR. SUNA DOĞANER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Coğrafya, Kamu Yönetimi, Geography, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 259
Özet
İstanbul'un kentsel büyümesinin belirlenmesi, izlenmesi ve geleceğe yönelik modellenmesi akıllı bir kent büyümesi için çok önemlidir. Araştırmaya İstanbul kenti seçilmiştir. Bunun başlıca nedeni kentin son 30 yılda hızla büyümesi ve yeni yerleşim alanlarının tarım alanları ve doğal kaynakları tehdit etmesidir. Kentsel gelişim ve beraberinde meydana gelen arazi kullanım değişimi plânlı ve dengeli gerçekleşmediği zaman çevre kirliği, tarım ve orman alanlarının azalması, düzensiz sanayileşme ve kentleşme başta olmak üzere birçok problemi beraberinde getirmektedir. Plansız gelişimi önlemek amacıyla zamansal ve mekânsal değişimin tespit edilmesi ve bu değişimin ne yönde devam edeceğinin belirlenmesi karmaşık kent alanlarının sürdürülebilir yönetimi için çok önemlidir. Araştırmanın amacı İstanbul kent alanlarının ve yakın çevresinin arazi kullanımı ve örtüsünün değişiminin izlenmesi ve bu değişikliklerin tespit edilmesi ve geleceğe dönük kent gelişim modelinin ortaya konmasıdır.Günümüzde dünya nüfusunun %45 i kentlerde yaşamaktadır ve gelecekte bu oran daha da artacaktır. Kentsel gelişimin iyi izlenmesi ve tespit edilmesi sürdürülebilir bir kent yönetimi ve planlaması açısından son derece önemlidir. Bu açıdan kent gelişimi dinamiklerinin anlaşılmasında dünyanın gözlenmesi yani uzaktan algılama verileri önemli yer tutar. Bu araştırmada yöntem olarak kentsel gelişimin zamansal ve mekânsal olarak belirlenmesi ve izlenmesinde uzaktan algılama teknolojilerinden faydalanılmıştır. Elde edilen veriler Coğrafi Bilgi Sistemleri ortamında analiz edilerek kentin ileriye dönük gelişimi modellenmiştir.Bu araştırma sonucunda sürdürülebilir bir kent yönetimi açısından oldukça faydalı olacağı düşünülen, ileriye dönük kent arazi kullanım modelleri ortaya konmuştur. Bu modeller İstanbul kentinin geleceğe yönelik mekânsal düzenlemelerinde uygulanabilir olduğu düşülmektedir. Geleceğe yönelik kentsel modellemeler Türkiye'nin diğer kentleri için de bir örnek oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
Smart Growth of Istanbul is definitely important to create a sustainable urban development. Urban growth has to be understood, monitored and modeled to see the future. Istanbul has lived an uncontrolled development for last 30 years and this growth started to treaten the agricultural areas and natural resources. This kind of unplanned and chaotic development also causes environmental pollution, irregular industrialization and urbanization. It is really significant to prevent irregular urbanization and to see the future impacts by determining the spatial and temporal change.The main purpose of this study is to make a change detection analysis about landuse and land cover on the urban areas and periphery of Istanbul. After understanding, an alternative urban growth model will be created for a better development.Today, the 45% of the world population lives on urban areas and this ratio increases rapidly. Monitoring the urban growth is very important for a sustainable city management and city planning. Remote Sensing technology is really helpful for these kind of purposes. By these kind of satellite technologies; it is easier to understand the urban dynamics, to detect spatial and temporal change. This study uses remote sensing technologies. The results and all the raster and vector data are integrated on a Geographic Information Systems platform and then the urban growth model created.As a result of this study; future land use proposals and the rules of a sustainable urban management models will be represented. These models will not be only theoretical but also applicable references. This study might be a good sample for the other cities of Turkey.
Benzer Tezler
- District-based urban sprawl monitoring and modelling using CA-Markov model: application in two mega cities
İlçe bazlı kentsel yayılma izleme ve CA-Markov model ile modelleme: iki mega şehirde uygulama
ANALI AZABDAFTARI
Doktora
İngilizce
2022
İletişim Bilimleriİstanbul Teknik Üniversitesiİletişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. AYŞE FİLİZ SUNAR
- İstanbul'da kentsel büyümenin senaryo tabanlı modellenmesi ve ekolojik açıdan değerlendirilmesi
Scenario-based modeling and evaluation of urban growth in Istanbul
ALİYE GONCA BOZKAYA KARİP
Doktora
Türkçe
2024
Şehircilik ve Bölge PlanlamaMimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiŞehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
PROF. DR. FATMA ÜNSAL
- Türkiye'nin potansiyel ikinci kademe şehirlerinin belirlenmesi ve performans analizi
Determination of potential second-tier cities in Turkey and performance analysis
BÜŞRA GEZER
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
Şehircilik ve Bölge Planlamaİstanbul Teknik ÜniversitesiŞehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
PROF. DR. EMİNE FERHAN GEZİCİ KORTEN
- Kentleşme sürecinde mekansal ayrışmanın konut üzerinden değerlendirilmesi: İstanbul Şişli/Bomonti örneği
In the process of urbanization, the evaluation of spatial disintegration in terms of the house: The example of Istanbul Sisli /Bomonti
EZGİ BAY
Yüksek Lisans
Türkçe
2013
Mimarlıkİstanbul Teknik ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
PROF. YURDANUR DÜLGEROĞLU YÜKSEL
- Yasal ve yönetsel çerçevesiyle şehir yenileme planlaması ve uygulaması: Türkiye örneği
Urban renewal planning and adaptation with its legislative and administrative aspects
PELİN PINAR ÖZDEN
Doktora
Türkçe
2002
Şehircilik ve Bölge Planlamaİstanbul Teknik ÜniversitesiKentleşme ve Çevre Sorunları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. AYŞE SEMA KUBAT