Türk-Yunan ekonomik ilişkileri (1980-2010)
Turkish-Greek economic relations (1980-2010)
  1. Tez No: 317769
  2. Yazar: NAZLI USTA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUAT AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Yunanistan, karmaşık karşılıklı bağımlılık, siyasal ekonomi, Turkey, Greece, complex interdependence, political economy
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmada Türkiye ve Yunanistan arasındaki ekonomik ilişkiler ve bu ilişkilerin derecesinin devletlerin çatışmasının önüne geçip geçemeyeceği incelenmiştir. Ekonomik ilişkiler analiz edilirken, Keohane ve Nye'ın ?karmaşık karşılıklı bağımlılık? teorisinden yararlanılmıştır. Buna göre, çatışmacı devletlerin kuracakları ekonomik ilişkilerde birbirlerine bağımlı olmaları, devletleri çatışmadan uzaklaştıracak ve ticaretin kârını elde etme çabasına girmelerini sağlayacaktır.Çalışmada bu bağlamda birinci bölüm içinde ekonomi ve siyaset ilişkisi incelenmiş, çatışmacı devletlerin analizinde kullanılacak olan ?karmaşık karşılıklı bağımlılık? teorisinin anlamı ve teoriyi oluşturan sacayakları analiz edilmiştir. İkinci bölümde, çalışma kapsamında incelenecek olan Türkiye ve Yunanistan arasındaki tarihsel problemlere ve Türkiye'nin 1980 yılı sonrasındaki dönüşümüne göz atılmış ve iki ülkeyi birbirine bağlayan bir parça olarak Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ilişkileri incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ekonomik ilişkiler ve bu ilişkilerin ülkeler arasında karşılıklı bağımlılık yaratıp yaratmadığı analiz edilmiştir. Ekonomik ilişkilerde karşılıklı bağımlılığın olup olmamasının uyuşmazlıkların çözümüne ve iki ülke arasında diyalog ortamının yaratılmasına yapmış olduğu etki ortaya konulmuştur. Ayrıca AKP hükümetleri döneminde tercih edilen komşularla yakınlaşma politikası ve bu politikanın Yunanistan'a yansımaları da incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda ise iki ülke arasında, henüz bir bağımlılık ilişkisinden söz edilemeyeceği, ancak sürece göz atıldığında, ekonomik ve siyasi ilişkilerdeki işbirliğinin geliştirilmesine koşut olarak ilişkilerin her geçen gün iyiye doğru seyrettiği yorumu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study the economic relations between Turkey and Greece and the probability of conflict resolution through these relations were examined. In the analysing process the ?complex interdependence? theory of Keohane and Nye was chosen. According to this theory, the interdependence which relates the parties on economy could ward the conflicted parties off the conflict and bring them to a new process which they could gain economic profit via trade.In this context, the relation between economy and politics, the meaning and the existence features of the complex interdependence theory were examined. In the second chapter, it was checked up on the historical problems between the chosen parties, Greece and Turkey, and the Turkey?s transformation after 1980s. After that Turkey?s relations with the European Union as a connection between the two states were analyzed. Finally, the economic activities between Turkey and Greece were analyzed and the probability of an interdependence between the parties was tried to put forth. Besides, Turkey?s new policy understanding which is convergence with the neighbours that prefered with the Justice and Development Party government in Turkey and the reflections of this policy to Greece were studied.Consequently, in the end of the examinatorial, it was commented that an interdependence has not exist on the economic relations between Turkey and Greece yet; but looking at the process and the cooperation on economic and political issues give us the chance to be optimistic.