Gözenekli silisyum kristali, bazı yarıiletkenlerin ve doğal kristallerin kütle soğurma katsayılarının incelenmesi
Investigations of mass attenuation coefficients of porse Si crystals, some semi conductors and natural crystals
  1. Tez No: 317801
  2. Yazar: ELİF AYAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Attenuation coefficient, crystals, porse crystals
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmada ilk olarak; filitrelenmiş 59,5 keV'lik foton yayımlayan noktasal Am-241 radyoizotop kaynak kullanılarak doğal kristallerin kütle soğurma katsayıları ölçüldü. Böylece ilk defa doğal kristallerin deneysel değerleri ölçülmüş oldu.Çalışmada ikinci olarak GaAs ve InP kristallerinin kütle soğurma katsayıları enerjiye bağlı olarak ölçüldü. Bulunan deneysel değerler teorik değerlerle karşılaştırıldı. 59,5 keV'lik foton enerjisinde deneysel değerlerle teorik değerler arasında bir uyum gözlendi. Fakat 122 keV ve 1334 keV'lik foton enerjilerinde deneysel değerlerle teorik değerler arasında hata sınırları dışında farklar gözlendi.Son olarak normal silisyum ve gözenekli silisyum kristallerinin enerjiye bağlı olarak kütle soğurma katsayıları ölçülerek gözenekli yapının kütle soğurma katsayılarına etkisi incelenmiştir. Bulunan deneysel değerler teorik değerlerle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work, firstly, using the Am-241 radioisotop seaurc emitting filtered 59,5 keV photon, mass attenuation coefficients of natural crystals was measured.Secandly, mass attenuation coefficients of crystals GaAs and InP were measured depending on energy. The obtained experimental values were compared with theoretical ones. An agreement was obtained between experimental and theoretical values for 59,5 keV photon energy. But some discrepancies out of error scalas were obtained for 122 keV and 1334 keV photon energies.Finally, measuring mass attenuation coefficients of normal Si and porse Si crystals depending on energy, the effect of porse structure on mass attenuation coefficients was investigated. The obtained experimental values were compared with theoretical ones.