Mesobuthus gibbosus venomunda bulunan peptidlerin antibakteriyal aktivitesinin araştırılması
Investigation of the antibacterial activity of peptides from the venom of mesobuthus gibbosus
  1. Tez No: 317860
  2. Yazar: DİDEM DAYIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. FİGEN ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Mesobuthus gibbosus, akrep, venom, antibiyotik, antimikrobiyal aktivite, antibakteriyal aktivite, Mesobuthus gibbosus, scorpion, venom, antibiotic, antimicrobial activity, antibacterial activity
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Mesobuthus gibbosus Türkiye'de Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nden, Doğu Anadolu Bölgesi'ne kadar oldukça geniş bir alanda yayılım gösteren ve sık rastlanan, Buthidae familyasına ait bir akrep türüdür. Bu çalışma; antibiyotiklerin yaygın kullanımı sonucu direnç kazanan bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların kontrolü için, dünya çapında yeni antibakteriyal moleküllerin buluşuna ve gelişimine duyulan ihtiyaç nedeniyle, akrep venomunun antibakteriyal etkinliğinin belirlenmesi üzerine odaklanmıştır.Bu amaçla, ham venomun seçilen bakteri tiplerine karşı antimikrobiyal etkinliği belirlenmiş, ardından ham venom yüksek performans sıvı kromatografisinde bileşenlerine ayrıştırılmıştır. Ham venom ve ham venoma ait fraksiyonlar, klinik öneme sahip olduğu bilinen Salmonella typhimirium, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Proteus vulgaris, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Bacillus subtilis ve Micrococcus luteus bakterileri üzerinde agar difüzyon yöntemi kullanılarak antibakteriyal aktiviteleri belirlenmiştir. Aktivite gösteren çok sayıda fraksiyon arasından jel elektroforezinde molekül ağırlığı 6.5 kDa'dan daha düşük olduğu belirlenen peptid fraksiyon elde edilmiştir. Bu fraksiyonu farklı dozlarda içeren bir seri konsantrasyonda besiyeri hazırlanmış ve Klebsiella pneumoniae'ye karşı etkili minimum inhibisyon konsantrasyonu ve bakterisidal konsatrasyonu belirlenmiştir.Bu tez çalışmasında, Türk akrebi olduğu bilinen Mesobuthus gibbosus türünün venomunda, seçilen mikroorganizmalara karşı antibakteriyal etkili bileşenlerin varlığını bilgilerimize göre dünya literatürleri için ilk kez bildirmektedir.
Özet (Çeviri)
Mesobuthus gibbosus belongs to the Buthidae family of scorpions. They are widely spread and found in abundance through the regions o Aegean, Mediterranean, Central Anatolian and Eastern Anatolian of Turkey. This study is focused on the effectiveness of antibacterial properties of scorpion venom due to the global need of new antibacterial molecules, which indured resistance and became immune to antibiotics because of their extensive use. During the studies the effectiveness of the crude venom against a prescribed set of bacteria was tested and confirmed and later the constituents of the crude venom was analyzed in a high performance liquid chromatography device the crude venom and its constitvents were tested an clinically important bacteria such as Salmonella typhimirium, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Proteus vulgaris, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Micrococcus luteus by making use of agar diffusion method. Among several active constituents, a peptide fragment with a molecular weight of less then 6.5 kDa was abserved at the gel electroforesis. A serial of mediums of this peptide fragment were prepared and the minimum inhibition concentration and bactericidal concentrations against Klebsiella pneumoniae were determined. To the best of our were knowledge this study is the pioneering work of Turkish scorpion Mesobuthus gibbosus for the antibacterial proporties of its venom against a selected type of microorganism and we believe this is the first related topic as a reference for the world literature.