Diyaliz çözeltilerinde alüminyum tayini
Determination of aluminium in dialysis solution
- Tez No: 317939
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Alüminyum, Diyaliz Sıvısı, Zenginleştirme, Birlikte Çöktürme, Aluminium, Dialysis Solutions, Preconcentration, Coprecipitation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada, diyaliz sıvısında eser miktarda bulunan alüminyum lantan(III) fosfat ile birlikte çöktürülerek ayrıldıktan ve zenginleştirildikten sonra alevli atomik absorpsiyon spektrometresi ile tayin edildi. İlk olarak birlikte çöktürme yöntemi pH, lantan(III) ve fosfat reaktif miktarları, çökeleği ayırmak için gerekli santrifüjleme süresi gibi bazı analitik değişkenler için optimize edildi. Analit için (Al) gözlenebilme sınırı değeri 0.5 µg/L' dir. Ortalama geri kazanma değeri %95-105 aralığındadır.Optimize edilen yöntem diyaliz sıvılarına uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, were determined by flame atomic absorption spectrometer after preconcentrated with coprecipitation lanthanum phosphate in dialysis solutions. Several analytical parameters governing the efficiency of the coprecipitation method were optimized including pH of sample solution amount of lanthanum, amount of phosphate and centrifuge time. The detection limit for analyte (Al) were of 0.5 µg/L. The average recoveries were in the range of 95-105 %.The optimized method was applied to dialysis solutions.