Beton karot dayanımları ile standart silindir dayanımları arasındaki ilişkinin karot çapına bağlı olarak belirlenmesi
Determinaton of the relationship between concrete core strenghts and standard cylinder strenghts depending on the core diameter
- Tez No: 317940
- Danışmanlar: PROF. DR. TEFARUK HAKTANIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sertleşmiş Beton, Tahribatlı Yöntem, Karot Mukavemeti, Hardened Concrete, Destructive Method, Core Strength
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Başta depreme karşı onarım ve güçlendirme çalışmaları olmak üzere, inşasından bir müddet sonra bazı betonarme binaların beton mukavemetinin tespit edilmesi gerekmektedir. Bunun için, yarı tahribatlı ve tahribatsız yöntemlere göre daha güvenilir sonuçlar verdiği bilinen tahribatlı yöntemde yapının taşıyıcı elemanlarından özel makine yardımıyla kesilerek çıkarılan ve karot adı verilen silindirik numunelerin, laboratuarda tekrar kesilip başlıklandıktan sonra, beton presinde kırılarak basınç mukavemetleri belirlenir. TS-10465, TS-EN-12504-1, ve diğer ülkelerin ilgili standartlarında 150 mm ve 100 mm çapında karotların alınması belirtilirken, 50 mm çapındaki karot numunelere de müsaade edilmekte, fakat değerlendirmelerde uyumsuzluk veya tereddüt yaratabilecek durumlar gözlenmektedir. Kesitleri küçük olan kolonlardan, kolonu ve yapıyı tehlikeye atmamak için, ayrıca içinde sık donatı bulunan elemanlarda da betonla beraber donatıyı da kesmemek için 50 mm'lik karot almak gerekebilir. Bu çalışmada, 100 mm ve 150 mm'lik karotlar ile 50 mm'lik karotların mukavemetleri arasında bir ilişki belirlemek amacıyla kapsamlı deneyler yapılmıştır. Bu amaçla, önce C20 betonu ve BÇ-III nervürlü donatı kullanılıp, döşeme kısmı 3 ? 2 m, duvar kısmı 2 ? 2 m boyutlarında, L biçiminde bir betonarme ünite üretilmiş, 28 gün ve sonrasında bu elemandan çok sayıda 50, 100, ve 150 mm çaplarında karotlar alınarak standartlara uygun deneyler sonucu elde edilen basınç mukavemetleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Schmidt beton çekici ve Pundit ultrasonik ses deneyleri de yapılarak bulguları karot mukavemetleri ile karşılaştırmıştır. Taze betondan baştan standart silindir ve küp numuneler de alınarak 28 günlük basınç dayanımları ile karotların basınç dayanımları arasındaki ilişki de incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
For some reinforced-concrete buildings, especially for those to be retrofitted against earthquakes, it may be necessary to determine the in-situ compressive strength of concrete. For this purpose, by the destructive method, which is the most reliable one as compared to the non-destructive and indirect methods, first, cylindrical specimens, which are called cores, are extracted out of load-carrying elements by a special machine. Next, cylindrical samples are obtained from cores after end preparations by rock-cutting saw and capping both ends, and their compressive strengths are measured by directly crushing them in a compression machine. The relevant Turkish Standards, TS-10465 and TS-EN-12504-1 and those of other countries recommend extracting cores of either 150 or 100 mm?s, and although they allow cores of 50 mm diameter also, there are some inconsistencies in converting strengths of latter to the former. Cores of 50 mm dimension may necessarily be taken from too slender columns in order not to cause structural damage to the column and to the building and from members in which there is a dense mesh of reinforcement in order not to cut a steel bar together with the concrete part. Herein, a comprehensive experimental study is performed with the aim of establishing a relationship among strengths of samples of 100, 150, and 50 mm diameters. With this purpose, first a reinforced-concrete L-shaped unit comprising a floor element of 3 ? 2 m dimensions and a wall element of 2 ? 2 m dimensions is constructed using C20 class of concrete and St-III type of indented reinforcing steel. Next, after having extracted many cores of 50, 100, and 150 mm diameters out of this unit, the compressive strengths of many samples are measured in a compression machine all in compliance with the pertinent standards, and finally the relationships among average strengths of different-diameter samples are investigated. Schmidt hammer and Pundit ultrasonic readings are also taken at the spots prior to extracting cores and their average values are compared with the average measured strengths. Cylindrical and cubic samples are taken out of fresh concrete prior to casting it in the L-shaped unit, their 28-day strengths are measured by crushing and are compared with those of the core samples, also.