Yapay arı kolonisi algoritması kullanarak eş düzlemli dalga kılavuzları ve şerit hatların tasarımı
Design of coplanar waveguides and strip lines by using artificial bee colony algorithm
  1. Tez No: 317960
  2. Yazar: HAKAN KİŞİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELAL YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrodalga iletim hatları, sentez formülleri, yapay arı kolonisi (YAK) algoritması, Microwave transmission lines, synthesis models, Artificial Bee Colony (ABC)
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Mikrodalga iletim hatları (MİH), mikrodalga entegre devrelerinin temelini oluştururlar. MİH'ler esas olarak yüksek frekanslı işaretlerin bozulmadan taşınmasında kullanılmakla beraber, birçok mikrodalga devre elemanlarının gerçekleştirilmesinde de kullanılmaktadırlar. MİH'lerin sentezinde kullanılan yöntemlerin ve paket programların yapısına ve duyulan ihtiyaca göre bazı avantaj ve dezavantajları mevcuttur. Bu nedenle MİH'lerin sentezi için doğru modellere ihtiyaç duyulmaktadır.Bu tez çalışması kapsamında, MİH'lerden yaygın şekilde kullanılan eş düzlemli dalga kılavuzları ve şerit hatlara ait sentez formülleri yapay arı kolonisi (YAK) algoritması ile gerçekleştirilmiştir. Modellerden elde edilen sonuçların literatürde mevcut olan teorik ve deneysel çalışmaların sonuçları ile oldukça iyi bir uyum içerisinde oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Microwave transmission lines are essential components of microwave integrated circuits. They have been used to realize many circuit components as well as simply to carry high-frequency signals without any distortion. Each method and simulation package used in the synthesis of these transmission lines have these own unique advantages and disadvantages for particular problems and needs. Therefore, accurate models are needed for the synthesis of microwave transmission lines.In this thesis, synthesis formulas for the coplanar waveguides and strip lines are realized by using Artificial Bee Colony (ABC) algorithm. The results obtained from the synthesis models presented in this thesis are very good agreement with the results of theoritical and experimental works available in the literature