Sektörel sıralı sınıfılandırma problemi ve bir uygulama
Sectoral sorting problem and an application
- Tez No: 317962
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BANU SOYLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çok kriterli karar verme, sıralı sınıflandırma, OR_Sort algoritması, Promethee II, Multiple criteria decision making, sorting, OR_Sort algorithm, Promethee II
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Günümüzde, AB, Kalkınma Ajansları, TÜBİTAK, KOSGEB gibi kuruluşlardan çeşitli sektörlerdeki işletmelere değerli teşvikler verilmektedir. Ancak, bu teşviklere olan artan talep bölgesel öncelikli sektörlerin belirlenmesi ihtiyacını doğurmuştur. Desteklenecek sektörler, hem ülke çapında ekonomik potansiyele sahip olmalı hem de bölgede faaliyet göstermeye yatkın olmalıdır.Bu çalışmada, sektörlerin sıralı sınıflandırılması problemi ele alınmıştır. Belirlenen değerlendirme kriterleri ile Kayseri bölgesinde faaliyet gösteren sektörler, teşvik edilme önceliğine göre sınıflandırılmıştır. Bunun için karar verici ile etkileşimli ve Promethee II temelli bir sınıflandırma algoritması olan OR_Sort kullanılmıştır. Çeşitli kaynaklardan elde edilen veriler OR_Sort algoritmasına girilmiş ve farklı parametreler ve durumlar için analizler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, EU, Development Agencies, TÜBİTAK, KOSGEB etc. have been providing important incentives for firms in different sectors. However, the increasing demand for these incentives requires to determine the locally preferred sectors. Sectors to support should have both an economical potential in the country and compatibility to act in the region.In this study, we considered the sectoral sorting problem. We categorized the sectors in the Kayseri region according to preference defined evaluation criteria. For this purpose, we used a sorting algorithm, OR_Sort, which is based on Promethee II and interactive. We introduced the data obtained from different sources into the OR_Sort algorithm, and we analyzed different cases and parameter results.