Maksimal mekan-zamansal eş-oluşum örüntülerin madenciliği
Maximal spatio-temporal co-occurunce pattern mining
- Tez No: 317981
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METE ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Maksimal karışık-sürü mekan-zamansal eş-oluşum örüntü madenciliği, MaksimalKaSET, mekan-zamansal veri madenciliği, mekansal eş-konum örüntü madenciliği, Maximal mixed-drove spatio-temporal co-occurrence pattern mining, MaximalKaSET, spatio-temporal data mining, spatial co-location pattern mining
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Mekan ve zamanda sıklıkla birlikte olan ve başka hiçbir örüntünün alt kümesi olmayan farklı tiplerdeki nesnelerin oluşturdukları örüntülere Maksimal Karışık-Sürü Mekan-Zamansal Eş-oluşum Örüntüler (MaksimalKaSET) denir. MaksimalKaSET'lerin keşfi hastalıkların tespit edilmesi, suç haritalama, hayvanların takip edilmesi gibi uygulama alanları için önemlidir. Fakat, MaksimalKaSET'lerin keşfinin çok zaman alması, veri kümelerinin büyük ve nesne sayısına bağlı olarak aday örüntü sayılarının üstsel olarak artmasından dolayı bu örüntülerin keşfi zordur. Bu tez kapsamında, MaksimalKaSET keşfi problemi tanımlanmıştır ve bu örüntüleri keşfetmek için özgün bir algoritma önerilmiştir. Önerilen yöntem ile toy (naive) yaklaşımın performans gerçek veriler kullanılarak yapılmıştır. Deneysel sonuçlar önerilen yöntemin toy yaklaşıma göre daha iyi performans sergilediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Maximal Mixed-Drove Spatio-Temporal Co-occurrence Patterns (MaximalMDCOP) which represent patterns of different types of objects which are not subset of any other patterns and are frequently located together in space and time. Discovering MaximalMDCOPs is important for many applications such as detecting diseases, crime mapping, tracking animal species etc. However, it is challenging due to the discovery of MaximalMDCOPs is computationally complex, datasets are huge and the set of candidate patterns are exponential in the number of objects. In this thesis, the problem of discovering MaximalMDCOPs was defined and computationally efficient algorithms to mine such patterns were proposed. The performance of the proposed method with naive approach using real dataset were compared. The experimental results show that our proposed method outperforms naive approach.