Sabit kanatlı mini insansız hava aracının geliştirilmesi ve ağaçlandırma çalışmalarında kullanımı
Development of a fixed wing unmanned aerial vehicle (UAV) and its usage in reforestation
- Tez No: 317984
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAGİME TÜLİN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: İnsansız Hava Araçları, Ağaçlandırma, Toros (Lübnan) Sediri (Cedrus libani A. Rich), Unmanned Aerial Vehicle (UAV), Reforestation, Taurus (Lebanon) cedar (Cedrus Libani A. Rich)
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
İnsansız Hava Araçları (İHA) üzerinde çalışmalar, 1903 yılında havadan ağır ilk motorlu uçuşun gerçekleştirilmesinin ardından kısa bir süre sonra başlamıştır. İHA'lar pilot taşımadığından ve uzun süre uçabildiklerinden dolayı pilotlu uçaklara göre pek çok avantajlara sahiptir. İlk İHA'lar daha çok askeri amaçlar için üretilmiş; fakat modern İHA gelişmeleri hem askeri hem de sivil uygulamalar üzerinde olup, günümüzde pek çok ülke tarafından takip edilmektedir.İHA'lar sivil amaca yönelik pek çok alanda kullanılmış ancak bu güne kadar ağaçlandırma çalışmalarında test edilmemiştir. İHA'lar özellikle ulaşılması güç yüksekliklerde kullanıma yönelik verimli ve pratik bir tohum serpme aracıdır. İHA'lar ülkemizde süregelen ağaçlandırma çalışmalarında önemli bir role sahip olacaktır. Bu tez çalışmasında, ülkemizde devam eden ağaçlandırma çalışmalarında kullanılmak üzere bir sivil amaçlı İHA geliştirilmiştir. Geliştirilen İHA, ağaçlandırma çalışmasında aşırı kesim, otlatma vb. olumsuz faktörlerden zarar gören çok yönlü ve değerli ağaçlardan birisi olan sedir ağacı tohumunun ekiminde kullanılmıştır. Aviyonik sistem/komponentlere sahip modifiye edilmiş bir model uçak ve orijinal olarak tasarlanan bir tek tohum yayıcının uçak gövdesinin alt kısmına monte edilmesinden oluşmaktadır. Geliştirilen İHA ile sedir ağacı tohumu ekme amaçlı deneyler gerçekleştirilmiştir. Test uçuşları ile sedir ağacı tohumlarının farklı yüksekliklerden tohum yayıcı vasıtasıyla serpilmesi gerçekleştirilmiş ve 9 metre yükseklikten atılan tohumların 45 metre, 6 metre yükseklikten atılan tohumların ise 30 metre genişliğindeki bir alana yayıldığı görülmüştür. Tohumlar arasındaki mesafe tohumların çimlenmesi ve yetişmesi için herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. Test uçuşu sonuçları, geliştirilen İHA'nın, ağaçlandırma çalışmalarında kullanılabilecek çok etkili bir araç olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Studies and development of Unmanned Aerial Vehicles (UAVs) started shortly after the first controlled, powered, heavier-than-air human flight in 1903. UAVs have many advantages over piloted aircraft because they do not carry pilots, thus minimizing human risk, and can fly for extended periods of time. Early UAVs were mostly developed for military purposes, but modern development encompasses both military and civilian uses and is now pursued worldwide.While UAVs serve a number of important civilian functions, their potential in reforestation efforts is untested. They are potentially an efficient and practical means of seed dispersal, particularly in hard-to-reach areas. In Turkey, UAVs stand to play a vital role in the ongoing reforestation efforts of cedar trees. Cedars are one of the most valuable and versatile trees in Turkey and have suffered from severe overcutting, as well as overgrazing by livestock over many years. In this thesis, a civilian UAV was developed specifically for cedar tree reforestation to support ongoing traditional reforestation efforts in Turkey. A model aircraft was modified, and a single, originally designed and produced seed spreader was mounted on its underside. After avionics systems and components were installed, test flights were carried out in Golbası district in Ankara.According to the test flight results, at altitudes of 9 meters and 6 meters, seed dispersal reached widths of 45 and 30 meters, respectively. Further, the density of seed distribution for both tests was compatible with favorable conditions for seed germination. When the test results are examined, the UAV is proven to be a versatile, economical, safe and highly effective tool in reforestation efforts.