Ephestıa Kuehniella zeller (Lepidoptera: Pyralidae)'in mücadelesinde yumurta parazitoiti Trichogramma türleri ve larva parazitoiti Bracon Hebetor'un (Hymenoptera: Braconidae) birlikte kullanımı üzerine araştırmalar
Investigation on usage of egg parasitoids Trichogramma species together with larval parasitoid Bracon Hebetor (Hymenoptera: Braconidae) to control Ephestia Kuehniella zeller (Lepidoptera: Pyralidae)
- Tez No: 317985
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN Ş. TUNÇBİLEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: E. kuehniella, T. euproctidis, T. brassicae, B. hebetor, depolama, salıverme, E. kuehniella, T. euproctidis, T. brassicae, B. hebetor, storage, release
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada; yumurta parazitoitleri Trichogramma euproctidis (Girault) (Hymenoptera: Trichogrammatidae) ve Trichogramma brassicae (Bezdenko) (Hymenoptera: Trichogrammatidae) ile larva parazitoiti Bracon hebetor Say (Hymenoptera: Braconidae)'in farklı koşullarda un güvesi Ephestia kuehniella Zeller (Lepidoptera: Pyralidae) üzerindeki etkinlikleri araştırılmıştır. T. euproctidis ve T. brassicae'nın ömür boyu parazitlemesine farklı sıcaklıkların etkisi incelendiğinde, T. euproctidis 27ºC de T. brassicae ise 24ºC de en fazla parazitleme yapmıştır. Larva parazitoti B. hebetor ise 18ºC de konakçısına daha fazla yumurta bırakmıştır. 18ºC yumurta ve larva parazitoitlerinin gelişim periyodunu uzatmıştır. T. euproctidis ve T. brassicae pupalarının düşük sıcaklıklarda altı haftaya kadar depalanabildiği, 12ºC de depolanan pupalardan ise depolamanın üçüncü haftasında depo sıcaklığında ergin çıkışlarının başladığı belirlenmiştir. B. hebetor larvaları düşük sıcaklıklarda depolandığında depolama süresi arttıkça depolanmış larvalardan ergin çıkışının azaldığı belirlenmiştir. Yumurta ve larva parazitoitlerinin ayrı ayrı ve birlikte salımlarının yapıldığı denemelerde parazitoitlerin birlikte salımlarının ve paketleme yapılmasının ergin çıkışını baskıladığı, paketlenmiş unlar üzerine sadece T. euproctidis salıverilmesinin kontrol grubuyla karşılaştırıldığında E. kuehniella çıkışını % 37.26, T. euproctidis ile beraber B. hebetor salıverilmesinin ise ergin çıkışını % 83.26 azalttığı belirlenmiştir. Paketli denemelerde sadece T. euproctidis salımının sadece T. brassicae salımına göre E. kuehniella çıkışını daha çok baskıladığı kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study we have investigated the effectiveness of egg parasitoids Trichogramma euproctidis (Girault) (Hymenoptera: Trichogrammatidae), Trichogramma brassicae (Bezdenko) (Hymenoptera: Trichogrammatidae) and larval parasitoid Bracon hebetor on Ephestia kuehniella Zeller (Lepidoptera: Pyralidae) in different conditions. When total lifetime parasitization of T. euproctidis and T. brassicae were examined, the highest parasitization occurred at 27ºC and 24ºC for T. euproctidis and T. brassicae, respectively. B. hebetor reared at 18 C laid significantly more eggs than wasps reared at At 18 C egg and larval parasitoids had longer developmental periods. Pupae of T. euproctidis and T. brassicae were more tolerant to cold storage and were able to store for 6 weeks, but when it was stored at 12°C, adult emergence occurred after three weeks storage. When B. hebetor larvae stored at low temperatures, the emergence of adult decreased as storage period increased. Egg and larval parasitoids were released separately or simultaneously on packed or unpacked wheat flour. The release of T. euproctidis reduced the population of E. kuehniella by a mean of 37,26% compared to the untreated control. The release of T. euproctidis and B. hebetor together reduced the population of E. kuehniella by a mean of 83.26%. The release of T. euproctidis alone, much more supress the emergence of E. kuehniella than the release of T. brassicae alone in packed experiment.