Edirne Kaleiçi'nde yer alan erken 20. yy. kamu yapılarına ait taşıyıcı sistemlerinin ve yapı malzeme özelliklerinin incelenmesi
Searching structural systems and material properties of public buildings and during early 20th century in Edirne Kaleiçi location
- Tez No: 318037
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE KOPUZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Sonlu Elemanlar Modeli, Hidrolik ve Puzolanik Kireç, Doğal Taş, Tuğla, Ahşap, Çelik Yapı Malzemeleri, Finite Elements Model, Hydraoulic and Pozzolanic Lime, Natural Stone, Brick, Wooden-Steel Contruction Materials
 - Yıl: 2012
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada, Edirne ilinin en eski bölgelerinden olan Kaleiçi bölgesinde yer alan ve erken 20. yy.'da inşa edilmiş bazı kamu binalarının inşa edildiği dönemde kullanılan yapı malzemeleri (tuğla, doğal taş, moloz taş, ahşap yapılar, bağdadi yapılar vb), yapıların taşıyıcı sistem özellikleri ( yığma, ahşap karkas,çelik konstrüksiyon ile desteklenmiş yığma yapılar, betonarme ve yığma karma yapılar vb) incelenecektir.Edirne'de 360.000 m2'lik alanı kapsayan Kaleiçi bölgesinde erken 20. yy da inşa edilmiş olan Vakıflar Bölge Müdürlüğü Hizmet Binası, Büyük Sinagog , Büyük Sinagog yapısı alanı içerisinde yine farklı mimari özellikte olan İdare Binası ile Müştemilat Binası (Midraş) yapılarının taşıyıcı sistem özelliklerini, döneme ait kullanılan yapı malzemeleri, bu yapı malzemelerinin teknik ve mekanik özellikleri incelenecek.Bu yapıların bazılarının Sap2000 paket programında sonlu elamanlar modeli ile modellenerek çeşitli yükler altında oluşan kuvvetler ve gerilmeler, bunlara bağlı oluşan deformasyonlar, bu deformasyon ve gerilmelerin emniyet gerilmelerini aşıp aşmadığı irdelenecek ayrıca bu yapılardan herhangi birinin ısı kayıp ve kazançları hesaplanacak ve günümüz yapıları ile kıyaslanacaktır.Bu inceleme esnasında yapılara ait raporlarından, Müştemilatı ile birlikte Edirne Büyük Sinagogunun Restorasyonu esnasında elde edilen bilgiler ve konu ile benzerlik gösteren daha önce yazılmış olan yüksek lisans ve doktora tezlerinden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, public structures built during early 20th century in Edirne Kaleici district, construction materials used at that time (bricks , natural stone, rubble stone , wooden structures ,lath and plaster made wall applications etc. ) , structural system specifications of the buildings (masonry , wooden frame , masonry supported by steel construction , ferroconcrete and masonry mixed structures) will be searched .Structural system features , materials used at that time and technical-mechanical features of these materials of Management Office of District Directorate of Foundations, Huge Synagogues Building, the management building -with a different style of construction- that is present in Huge Synagogues area and also outbuilding(Midrash) will be searched. These structures were built during early 20th century in Kaleici district of Edirne which is about 360.000 m².Some of these structures will be modelled by using finite elements method of SAP2000 program and earthquake loads , axial stresses occuring under various loading(combinations) will be analyzed and these results will be compared with admissible stresses . In addition, Management Building of Disctrict Directorate of Foundations? losses and advantages will be calculated and results will be compared with modern buildings.During this study , reports of the structures , information obtained during the reconstruction period of Huge Synagogues and related msc. doctorate thesis were used as sources.