Bursa Kalesi içindeki Osmanlı Dönemi mimari eserler (Cami, mescit, medrese,tekke, darûlkûrra, türbe, hamam)
The Ottoman of Bursa some architectural works in the period(Mosque, masjid, madrasah, dervish lodge, dârulkûrra, tomb, bath)
  1. Tez No: 590047
  2. Yazar: ÖZLEM TATAR TİMUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜL KARPUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Erken Dönem Osmanlı, Bursa Kalesi, Cami, Medrese, Tekke, Darûlkûrra, Türbe, Hamam, Early Ottoman, Bursa Castle, Mosque, Masjid, Madrasah, Dervish Lodge, Dârulkûrra, Tomb, Bath
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 367
Özet
Erken Dönem Osmanlı Mimarisi 14.- 15. yy'lar arasında etkili olan bir devir olup bu devrin ilk örnekleri İznik, Bursa ve Edirne'de verilmiştir. Bursa'nın başkent olmasından sonra erken dönem Osmanlı mimarisinin eserleri, Bursa üslubu adı altında verilmeye başlanmıştır. Çalışmamız öncelikle kale içinde yer alan mimari eserlerin tespiti yapılarak envanter araştırmasıyla desteklenmiş ve daha sonra bu yapıların plan, mimari, süsleme bakımından incelenmesiyle bilimsel anlamda bir kaynak oluşturulması amaçlanmıştır. Kale içerisinde bulunan Erken Dönem Osmanlı eserlerinden toplamda 15 adet cami ve mescit, 1 adet medrese, 1adet tekke, 1 adet dârulkûrra, 5 adet türbe ve 2 adet hamam incelenmiştir. Tez beş bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde; çalışmanın amacı, kapsamı ve yöntemi anlatılmıştır. Birinci bölümde; Bursa'nın coğrafi konumu ve tarihçesi hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde mimari yapılar olan cami, mescit, medrese, tekke, darûlkûrra, türbe ve hamam hakkında bilgiler anlatılmıştır. Üçüncü bölümde kale mimarisi anlatılarak Bursa Kalesi üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde katalog kısmına yer verilerek yapıların tarihsel ve mimari olarak geçirdiği evreler, mevcut durumları, plan ve mimari özellikleri, malzeme ve süsleme bakımından tek tek incelenerek, eserler tanıtılmıştır. Beşinci bölümde katalog kısmında tanıtılan mimari eserler değerlendirilmiş, Bursa'da ve İstanbul'da yer alan diğer yapılarla da karşılaştırması yapılarak bunların önemi vurgulanmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda erken dönem Osmanlı mimari üslubunda yapılan eserlerde, Selçuklunun mimari unsurlarının bazı örneklerde devam ettiğini bazı örneklerde de giderek değişime uğradığını görmek mümkündür. Ayrıca Erken Dönem Osmanlı mimarisi klasik dönem yapılarına da kaynaklık etmektedir.
Özet (Çeviri)
Early Ottoman Architecture was effective between the 14th and 15th centuries and the first examples were found in Iznik, Bursa and Edirne. After Bursa became the capital, the works of early Ottoman architecture began to be given under the name of Bursa style. In this study, firstly, the architectural works in the castle were identified and supported by inventory research, and then, it was aimed to create a scientific resource by examining these buildings in terms of plan, architecture and decoration. A total of 15 mosques and masjids, 1 madrasah, 1 dervish lodge, 1 dârulkûrra, 5 tombs and 2 baths were examined from the Early Ottoman works in the castle. The thesis consists of five chapters. In the introduction section; the aim, scope and method of the study are explained. In the first section; Information is given about the geographical location and history of Bursa. In the second section, the architectural structures such as mosque, masjid, madrasah, lodge, darûlkûrra, tomb and bath are explained. In the third section, the castle architecture is explained and Bursa Castle is emphasized. In the fourth section, the catalogs are included and the historical and architectural phases of the buildings, their current status, plan and architectural features, materials and ornaments are examined one by one and the works are introduced. In the fifth chapter, the architectural works introduced in the catalog are evaluated and their importance is compared with the other buildings in Bursa and Istanbul. As a result of the researches, in the works made in the early Ottoman architectural style, Seljuk architectural elements continued in some examples; in some cases it is possible to see that it has changed gradually. In addition, Early Ottoman architecture is a source of classical period buildings.