Murata vortex iplik eğirme sisteminde iplik eğirme düzesinin özelliklerinin ve konstrüksiyon yapısının iplik parametrelerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of nozzle properties and construction on yarn parameters in murata vortex spinning system
- Tez No: 318140
- Danışmanlar: PROF. DR. GABİL ABDULLA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Vortex iplik, basınçlı hava, düze2012, 275 sayfa, Vortex yarn, pressured air, nozzle2012, 275 pages
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 297
Özet
İpliğin dönen hava jeti yardımıyla oluşturulması fikri basit görünmesinden dolayı uzun süredir araştırmacıların ilgisini çekmektedir. Bu tür sistemler Vortex iplik eğirme sistemleri olarak tanınmaktadırlar. Murata firmasının hava jetli iplikçilik sistemleri üzerinde yaptığı çalışmalar sonucu en yeni sistem olarak kabul edilen Murata Vortex Eğirme sisteminin (MVS) başarısı %100 pamuk elyafının yüksek hızlarda (400m/dak) eğrilebilmesi ve oluşan iplik yapısının rotordan ziyade ring iplik yapısına benzemesiyle artmıştır.Çalışmanın ilk kısmında lif ve hava etkileşiminin tam olarak anlaşılması amacıyla, hava akımına maruz kalan lif ve ipliklerin davranışları, oluşan aerodinamik kuvvetler teorik hesaplamalarla incelenmiştir. Çalışmanın ikinci kısmında ise sırasıyla MVS 810 model ve MVS 861 model Vortex iplik eğirme makinelerinde farklı üretim parametreleri kullanılarak üretilen Vortex ipliklerin özellikleri karşılaştırılmıştır. Çalışmanın üçüncü kısmında ise literatür çalışması ve fabrika uygulamaları sonrası elde edilen sonuçlar ışığında orijinal bir Vortex iplik eğirme ünitesi tasarlanmış ve üretilmiştir. Çalışmanın dördüncü ve beşinci kısmında ise tasarlanan ve üretilen Vortex iplik eğirme ünitesi ile Vortex iplik üretim denemeleri yapılmıştır. Çalışmanın son kısmında üretilen Vortex iplik eğirme aparatının sanayi tipi MVS 810 model iplik makinesi üzerine montajı gerçekleşmiştir.Bu tez çalışmasının, dönen basınçlı hava etkisindeki liflerin hareket özellikleri ve vortex iplik oluşum teorisinin anlaşılabilmesi, farklı üretim parametrelerinin vortex iplik özelliklerine etkisinin anlaşılabilmesi konularında önemli katkılar sağladığı düşünülmektedir. Ayrıca çalışma kapsamında üretilen yeni Vortex iplik eğirme ünitesinin; Vortex iplik eğirme teorisinin temel elemanlarını oluşturan düze-hava ve iplik ilişkisini inceleyen araştırmacılara ışık tutacağına inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Studying the yarn formation with the swirling air concept arouse of interest of the researchers for a long time because it appears to be easy to understand as a spinning principle. These kind of systems are known as the vortex yarn spinning systems. The success of Murata Vortex Spinning system being accepted as the newest system after all studies of Murata air jet systems has been much acceptable especially for the spinning ability of %100 cotton in high speeds (400m/minute) and the yarn structure resembling ring yarn structure rather than rotor yarns.In the first part of this study the behaviour of fibers and the yarns which are exposed to the air flow and the aerodynamical forces are theoretically analysed in order to understand the interaction between the fiber and air flow totally. In the second step, the vortex yarns respectively produced on MVS 810 and MVS 861 Vortex spinning machines with various processing parameters are compared to each other. In the third step, by using the results obtained from the literature surveys and the experimental studies at the factory, a new Vortex spinning unit was designed and produced. In the fourth and the fifth step, some experiments aimed at producing vortex yarns with the new designed and produced vortex spinning unit were carried out. And In the final part of the study, the new designed and produced Vortex spinning unit was installed on the industrial type of MVS 810 vortex spinning machine.It was thought that this study will provide a significant contribution related to analysis of the movement behaviours of the fibers under the influence of swirling pressured air, the vortex yarn formation and the effect of different process parameters on vortex yarn . Also it is believed that the new produced Vortex spinning system will set light to the researchers investigating on interactions between the nozzle-air and yarn which constitute the basic elements of the theory of vortex spinning