Norbornadien kısımları içeren güneş ışığına duyarlı poliamit temelli polimerlerin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis andcharacterization of new photoresponsive polymer based on polyamide containing norbornadiene (NBD) moieties.
- Tez No: 318141
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÜLCE, PROF. DR. MUSTAFA CENGİZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: norbornadien, kuadrisiklan, enerji depolaması, solar enerji, fotokimyasal değerlik izomerleşmesi, poliamit, ışığa duyarlı polimer2012, 68 sayfa, Norbornadiene, quadricyclane, stored energy, solar energy, photochemical valence isomerization, polyamide, photoresponsive polymer2012, 68 pages
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada; Norbornadien kısımları içeren güneş ışığına duyarlı poliamit temelli polimerlerin sentezi hedeflenmiştir. Bu çalışmada, önce farklı aromatik gruplar içeren siklopentadienler sentezlenmiştir. Bunun için siklopentadien metalik sodyumla reaksiyona sokularak siklopentadienil anyonuna dönüştürülmüştür. Oluşan bu anyon uygun halojenür bileşikleri ile reaksiyona sokularak, siklopentadienin 5-pozisyona değişik aril grupları içeren sübstitüentler bağlanılmıştır. Bu şekilde elde edilen sübstitüe siklopentedienler dietil 2-butindioat ile 4+2 (Diels Alder) siklokatılma reaksiyonuna sokularak, dietil 7-arilmetil-2,5-norbornadien-2,3-dikarboksilat monomerleri sentezlenmiştir. Sentezlenen bu monomerler diaminoetan ile etkileştirilerek hedeflenen poliamit temelli norbornadien kısımları içeren polimerlere ulaşılmıştır.Polimerleşme reaksiyonunda fonksiyonel gruplardaki değişmeler FT-IR spektroskopisi tekniğiyle takip edilmiştir. Ayrıca elde edilmiş polimerlerin yapılarının aydınlatılması amacıyla FT-IR ve 1H-NMR spektrumları da kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this project, it has been aimed the synthesis of new photoresponsive polymer based on polyamide containing norbornadiene (NBD) moieties.In this process, the firstcyclopentadienes synthesized containing different aromatic groups.For this purpose, metallic sodium is reacted with cyclopentadiene converted cyclopentadienyl anion. The compounds of this anion are reacted with the appropriate halide as, cyclopentadiene, 5-position, and connection of three different aryl groups containing substituents.In this way, which is obtained from 4+2 cycloaddition reaction of substituted cyclopentadienes inserted with diethyl 2-buthynedioat, diethyl 7-arylmethyl-2,5-norbornadiene-2,3-dicarboxylate monomers are synthesized.Synthesized by reacting with these monomers diaminoethane portions norbornadien-based polymers containing polyamide target has been reached.Synthesized compounds are characterized by 1H-NMR and FT-IR spectroscopy,