Kovada kanalı ve bağlantılı olduğu göl sularında su niteliğinin belirlenmesi
The determination of water quality in Kovada channel and the lakes linked with
- Tez No: 318171
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER OSMAN ERTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Eğirdir Gölü, Kovada Gölü, Kovada Kanalı, Su Niteliği, Bentik Omurgasız, Lake Eğirdir, Lake Kovada, Kovada Channel, Water Quality, Benthic Invertebrate
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Kovada Kanalı ve bu kanalın bağlantılı olduğu göl sularının (Kovada ve Eğirdir Gölleri) fiziksel, kimyasal ve biyolojik (bentik omurgasızlar) yönden araştırılarak, su niteliğinin belirlenmesi amacıyla, Temmuz 2010-Haziran 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilen bu çalışmada belirlenen 9 istasyondan aylık olarak bentik omurgasız ve su örnekleri alınarak incelenmiş, bu canlılar ile su kirliliği arasında bağlantılar saptanmıştır.Toplanan bireylerin incelenmesi sonucu, Oligochaeta sınıfına ait 23, Chironomidae familyasına ait 20, Mollusca şubesine ait 12 ve diğerleri olarak adlandırılan gruba ait 9 farklı takson olmak üzere toplam 64 takson tanımlanmıştır. Bireylerin örnekyerlerine göre dağılımına bakıldığında Eğirdir Gölü'nde Mollusca, kanalda Oligochaeta, Kovada Gölü'nde ise Chironomidae en baskın gruplar olarak belirlenmiştir.Fizikokimyasal değerlere ve bentik omurgasızlara göre (Biyotik Sediment İndeks) su niteliği değerlendirmesi yapılarak birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Örnekyerlerinde belirlenen bentik omurgasız canlıların sıklık, baskınlık, yoğunluk, çeşitlilik değerleri ve bu canlılara göre örnekyerlerinin benzerlikleri saptanarak, su niteliği sonuçları ile birlikte değerlendirilmiştir. Fizikokimyasal verilere göre, Eğirdir Gölü kirlenmemiş/az kirlenmiş, Kovada Gölü az kirlenmiş, kanal orta derecede kirlenmiş; biyolojik verilere göre, Eğirdir Gölü, orta derecede, Kovada Gölü kirlenmiş, kanal ise çok kirlenmiş su nitelik sınıfına dahil olarak belirlenmiştir.Çevresel değişkenler ile canlıların dağılımı arasındaki ilişki Kanonik Uyum Analizi (CCA) kullanılarak belirlenmiştir.Trofi Durum İndeksi kullanılarak yapılan değerlendirme sonucunda Eğirdir Gölü'nün mezotrof, kanalın hiperötrof, Kovada Gölü'nün ise ötrof yapıya sahip olduğu tespit edilmiştir.Yapılan bu araştırma sonucunda çalışma alanında yer alan her üç habitatın kirlilik yükü belirlenerek çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, which was carried out between July 2010 and June 2011 and aimed to determine the water quality in Kovada Channel and the lakes connected to it (Kovada and Eğirdir Lakes) in terms of physical, chemical and biological (benthic invertebrates) parameters, water and benthic invertebrate samples were taken monthly from 9 stations determined and a relationship between these organisms and water pollution was detected.As a result of the examination of the collected organisms, a total of 64 taxa were detected, 23 of which belong to Oligochaeta, 20 of which belong to Chironomidae, 12 of which belong to Mollusca class and 9 belong to the class named as others. When the distribution of the organisms according to their stations are taken into consideration, the dominant groups were determined as Mollusca in Lake Eğirdir, Oligochaeta in the channel and Chironomidae in Lake Kovada.Quality of water was determined at each station according to the physicochemical data and benthic invertebrate (Biotic Sediment Index) and compared with each other. The frequency, dominancy, diversity analysis of the benthic invertebrates were performed, the similarities between the stations and these organisms were determined and evaluated with the water quality results. According to the physicochemical parameters, Lake Eğirdir was determined in unpolluted or slightly polluted, Lake Kovada in slightly polluted and the channel in moderately polluted water quality group; and according to the biological parameters, Lake Eğirdir was determined in moderately polluted, Lake Kovada in polluted and the channel in highly polluted water quality group.The relationship between environmental variables and the distribution of the organisms was determined by using Canonical Correspondence Analysis (CCA).As a result of the evaluation performed by using Trophy State Index, it has been determined that Lake Eğirdir was mesotrophic, channel was hypertrophic and Lake Kovada was eutrophic. At the end of this study, pollution loads of each of the three habitats were identified and solution suggestions were presented.