Yüz tanıma işlemi ile personel takibi yapan bir yazılımın geliştirilmesi ve uygulaması
Development and implementation a software for staff tracking based on face recognation
- Tez No: 318291
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN TARIMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Yüz Tanıma ve Bulma, Öz yüz, Yazılım Geliştirme, C++, Face Detection and Discovery, Eigenface, Software Development, C++
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu tezde gerçek zamandaki hareketli görüntülerden anlamsal bilgi çıkartacak yüz bulma ve yüz tanımlama algoritması ile yazılımı geliştirilmiştir. Yüzün görüntüsünü tanıma amacı ile temel bileşen analizi tabanlı özyüz algoritması kullanılmıştır. Bu algoritmaya dayalı bir C++ araç kutusu yazılımı oluşturulmuştur. Böylece gerçek zamanlı video görüntülerden yüz resimleri elde edilmiş; oluşturulan veri tabanı içerisinde yüz tanıma algoritmaları kıyaslamaları ile tanımlanan kişinin bilgilerine ulaşılmıştır. Yüz biometrik belirleyicisi akıllı bir ortam içinde oluşturulmuş; video görüntüleri gerçek zamanlı kullanılarak bir personel yüz tanıma yazılımı meydana getirilmiştir. Elde edilen yazılımın gerçek zamanlı uygulaması gönüllü elli kişi ile yapılarak gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a face detection and face identification algorithm and software which bring semantic information from real time moving videos have been developed. Eigenfaces image of the face recognition algorithm based on principal component analysis has been used for this purpose. Based on this algorithm, a C++ toolbox software has been created by C++ programming language. Hence, the facial images from real-time video images have been obtained; it has been reached to whom defined by face recognation algorithms within the created database. The facial biometric identifier was formed in a smart media and a staff facial recognition software has been obtained using real-time video images. The real time application for the created software has been realized amongst at least fifty volunteers.