Binaların ısıtılmasında enerji verimliliğinin termodinamik değerlendirmesi
Thermodynamic assessment of energy efficiency in the heating of buildings
  1. Tez No: 318321
  2. Yazar: SELİN ENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Termodinamik Birinci ve İkinci Yasa, Enerji Verimliliği, Isı Yalıtımı, TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları, First Law and Second Law of Thermodynamics, Energy Efficiency, Heat Insulation, TS 825 Heat Insulation Rules in Buildings
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 277
Özet
Dünyada birincil enerji kaynağı olarak kullanılan fosil yakıt rezervlerinin hızla tükenmesi ve kullanımları sonucu çevreye olan olumsuz etkileri sebebiyle, enerjinin korunumu ve dolayısıyla enerji verimliliği konusunu çok önemli ve zorunlu hale getirmiştir.Türkiye' de enerji tüketiminin büyük bir kısmı binalarda gerçekleşmektedir ve binalarda tüketilen enerjinin büyük bir kısmı da ısıtma amaçlı kullanılmaktadır. Binalarda ısıtma amaçlı tüketilen enerji miktarını azaltmak, buna bağlı olarak yakıt tüketimini düşürmek ve çevre kirliliğini en aza indirgemek için standartlar ve yönetmeliklere uygunluk zorunlu hale getirilmiştir. Bu uygulamalardan biri de Termodinamik Birinci ve İkinci Yasa kullanılarak hazırlanmış olan TS 825 ?Binalarda Isı Yalıtım Kuralları? standardıdır.Tamamlanmış bu yüksek lisans tezinde; enerji, enerji verimliliği ve bu açıdan binalarda ilk olarak sağlanması gereken ısı yalıtımı konusunun temeli olan termodinamik yasaları incelenmiş, bu yasaların uygulandığı TS 825 standardı hesap metodu ve hesap programı ayrıntı bir şekilde anlatılmıştır. İkinci derece- gün bölgesinde bulunan örnek bir bina ele alınarak, TS 825' e göre; biri, hesap metodu kullanılarak teorik olarak ve diğeri hesap programı kullanılarak, iki farklı yalıtım tasarımı uygulaması yapılmış, her iki durum için de binanın ısıtma enerjisi ihtiyacı incelenmiştir.Sonuç bölümünde; yapılan iki farklı tasarımda bulunan sonuçlar değerlendirilmiş ve ısı yalıtımının önemi vurgulanarak, bu konuda alınabilecek diğer önlemlerle ilgili önerilerde bulunulmuştur.2012, 274 Sayfa
Özet (Çeviri)
Reserves in the world, the rapid depletion of fosil fuel used as a primary source of energy and because of negative environmental effects as a result of their use, conservation of energy and therefore the issue of energy efficiency has become a very important and necessary.Turkey, a large portion of the energy consumption is realized in buildings and building a large part of the energy consumed is used for heating purposes. Reduce the amount of energy consumed for heating in buildings, reducing fuel consumption as a result and heat insulation applications were developed to minimize environmental pollution. One of these applications of thermodynamics 1 and 2 the law was prepared using the TS 825“Thermal Insulation Rules of Buildings ”standard.Completed his master's thesis in this, energy, energy efficiency and in this respect as the basis for the issue of thermal insulation should be provided for the first time in buildings examined the laws of thermodynamics, laws have been applied in this method of accounting standards and accountability program of the TS 825 is described in detail. Second-degree-day located in the sample a building has been taken, TS 825, in accordance with the unit, the theoretically using the method of the account, and the other using the program account, application is made of two different insulating design, examined for both the building's heating energy needs.In the conclusion, the results were evaluated in two different designs and emphasizing the importance of thermal insulation, suggestions were made about other measures that can be taken in this regard.2012, 274 Pages