Effect of ozonation on selected properties of starches
Ozonlama işleminin nişastaların bazı özelliklerine olan etkisi
- Tez No: 318424
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENOL İBANOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ozon, nişasta, jelatinizasyon, morfoloji, reoloji, renk, Ozone, starch, gelatinization, morphology, rheology, color
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Mısır, patates ve pirinç nişastaları 1:9 oranında suyla karıştırılarak ozonlandı. Ozon konsantrasyonu 1 litre suda 4.2 mg suda çözünmüş ozon olacak şekilde sabit tutuldu. Buğday nişastası-su karışımı aynı şartlarda 15, 30 ve 60 dakika ozonlandı. Ozonlama sonrasında buğday, mısır ve patates nişastalarının başlangıç, pik ve son sıcaklıkları artarken, buna tekabül eden entalpileri, buğday nişastası hariç, azaldı. Polarize ışık mikroskobu altında, ozonun, mısır ve patates nişastalarının çiftkırılımları üzerine daha belirgin etkisi olduğu gözlemlendi. Ozonlanmış mısır ve patates nişastalarının granül şekil ve yüzeylerinin SEM altında incelendiği zaman belirgin bir şekilde değiştiği görüldü. Ozonlama işlemi çalışılan tüm nişasta örneklerinin akışkanlık özelliklerinde önemli ölçüde azalmaya neden oldu. Ozonlama süresi arttıkça, buğday nişastasının çiriş parametre değerlerinde önemli ölçüde bir azalma gözlendi. Ozonlama süresinin uzaması nişasta moleküllerinin daha çok jelatinize olmasına neden oldu. Ozonlanmış buğday, mısır ve patates nişasta örneklerinin beyazlık ve parlaklık değerlerinde anlamlı artışlar gözlemlendi. Ozonlama işlemi çalışılan nişastalarının pH'sını, toplam bakteri ile küf/maya sayısını anlamlı bir şekilde azalttı.
Özet (Çeviri)
Corn starch-water, potato starch-water and rice starch-water mixtures were prepared in the ratio of 1:9 (dry sample to water) and ozonated at a concentration of 4.2 mg dissolved ozone L-1 water for 60 min. A wheat starch-water mixture was also ozonated for 15, 30 and 60 min. Onset, peak and conclusion temperatures of wheat, corn and potato starches increased while the corresponding gelatinization enthalpies were reduced after ozonation, except the wheat starch. Ozone has more distinct effect on the birefringences of corn and potato starch samples under polarized light microscopy. Changes in the granule shape under SEM are visually distinct for ozonated corn and potato starches. Ozonation changed starch pasting charactersistics causing a significant reduction in peak, trough, breakdown and final viscosities of all starch samples. A significant reduction was observed in values of pasting parameters of wheat starch with increasing ozonation time. Shear-thinning behaviour was observed for the control and all ozonated wheat starch samples. Longer ozonation time resulted in more gelatinized starch molecules. Significant increases in brightness and whiteness for ozonated wheat, corn and potato starch samples were observed. The ozonation process caused significant decrease in pH and in both total bacteria and mold/yeast counts for all wheat, corn, potato and rice starch samples studied.