Sığır gübresi ve maya (Saccharomyces cerevisiae)' nın zooplankton verimliliğine etkisi
Effect of cow manure and yeast (Saccharomyces cerevisiae) on zooplankton productivity
- Tez No: 318528
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT YANAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Gübre, maya, zooplankton, fitoplankton, verimlilik, Manure, yeast, zooplankton, phytoplankton, productivity
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİSIĞIR GÜBRESİ VE MAYA (Saccharomyces cerevisiae)' NIN ZOOPLANKTON VERİMLİLİĞİNE ETKİSİSelçuk GÖRELŞAHİNÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜSU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİK ANABİLİM DALIDanışman:Prof. Dr. Mahmut YANARYıl: 2012, Sayfa: 55Jüri:Prof. Dr. Mahmut YANAR:Prof. Dr. Suat DİKEL:Prof. Dr. Oya IŞIKÇalışmada havuza farklı oranlarda ilave edilen gübre (0, 0.75, 1.5 ve 3 kg /m3) ve (1.75 kg/m3) mayanın (0, 0.0375 ve 0.150 kg/m3) eklenmesinin fitoplankton ve zooplankton verimliliği üzerindeki etkileri saptanmıştır.Fitoplankton verimliliği 3 kg/m3 gübre uygulaması ile 10. günde en yüksek olmuştur. Gübrenin dozuna bağlı olarak gruplar arasında seki diski derinliği 30-70 cm, klorifil a miktarı ise 37-165 ?g/L arasında gerçekleşmiştir. Mayanın ise fitoplankton oluşumu üzerine bir etkisi olmamıştır. Havuzdaki zooplankton biyoması, havuza gübre ve/veya maya ilavesinin dozuna ve süresine bağlı olarak 39-1504 ?g/L arasında değişmiştir. Gübre kullanımında en yüksek biyomas değeri 10. ve 15. günde 3 kg/m3 gübre dozunda görülürken, 20. günde en yüksek biyomas artışını 0.75 kg/m3 gübre dozu sağlamıştır. Gübrelenmiş havuza en uygun maya miktarı ise 0.0375 kg/m3 dozda görülmüştür. Gübrelemeden sonra ilk ortaya çıkan grup 10. günde alg ve ardından 15. günde rotifer olup, bunu daha sonra 20. günde sırasıyla kopepod ve kladoser üyeleri izlemiştir. Zooplankton bolluğunu en yüksek rotifer oluşturmuştur. Daha sonra bunu kladoser ve kopepod izlemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISEFFECT OF COW MANURE AND YEAST (Saccharomyces cerevisiae) ON ZOOPLANKTON PRODUCTIVITYSelçuk GÖRELŞAHİNÇUKUROVA UNIVERSITYINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESDEPARTMENT OF AQUACULTURESupervisor:Prof. Dr. Mahmut YANARYear: 2012, Pages: 55Jury:Prof. Dr. Mahmut YANAR:Prof. Dr. Suat DİKEL:Prof. Dr. Oya IŞIKIn this study was determined to the effects of different rates of cow manure (0, 0.75, 1.5, 3 kg/m3) and (1.75 kg/m3) with yeast (0, 0.0375, 0.150 kg/m3) in the pond on phytoplankton and zooplankton productivity of water.The highest phytoplankton density was occurred with 3 kg/m3 fertilizer dose on 10th day after addition of fertilizer. Depending on the dose of fertilizer, depth of secchi disk among the groups were 30-70 cm, while amount of chlorophyll a were 37-165 µg/L. But, yeast has not an impact on the formation of phytoplankton. Zoopankton biomass in ponds were varied from 39 to 1504 µg/L, depending on amount and duration of manure and/or yeast. While highest biomass amount was obtained on 10th and 15th day with 3 kg/m3 manure dose, 20th day was provided with 0.75 manure dose. Optimal yeast amount in fertilized pond was found as 0.0375 kg/m3 dose. After fertilization, the first group of emerging was algae on 10th day, and then it was followed rotifer on 15th day and copepod and cladocer on 20th day. Highest zooplankton abundance was consisted of rotifer. Then it was followed by cladocer and copepod.