Radyoaktif serpinti seviyelerinin belirlenmesi için bir risk analiz metodu
Risk analysis method for determining the levels of radioactive fallout
  1. Tez No: 318566
  2. Yazar: AHMET BİLİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KÜLAHCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Risk analizi, Dağılım fonksiyonları, Radyoaktif Atıklar, En Küçük Kareler Metodu, Risk Analysis, Distribution Functions, Radioactive Waste, Least Squares Method
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nükleer Fizik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Nükleer reaktör kazaları ve bunların sonuçları çevresel sistemler için çok büyük bir tehdittir. 11 Mart 2011'de, Fukushima Dai-Ichi nükleer santralinde meydana gelen kaza sonrası açığa çıkan çeşitli radyoizotoplar havada, suda ve toprakta birikmiştir. Bu çalışmada; Fukushima reaktör kazasından sonra, meydana gelen radyoaktif serpinti için bir risk analizi yapılmıştır. Metodolojinin uygulaması, kaza alanındaki toprak örneklerinde 131I radyoizotopu için yapılmıştır. Risk analizi için bilgisayar programları yazılmış ve 131I için ihtimal dağılım fonksiyonları oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nuclear reactor accidents and the results of them are a great threat for the environmental system. The various radionuclides, which had occurred after the accident in Fukushima Dai-Ichi Nuclear Central on March 11 2011, have precipitated in air, soil and water. In this study, a risk analysis model is proposed for the radioactive fallout which had occurred after the nuclear accident in Fukushima. Methodology is applied for 131I radionuclide in the type of the soils in the accident area. A computer program for the risk analysis is written, and the probability distribution functions are obtained for 131I data.