Elektrikli/hibrid araçların araştırılması
Electric / hybrid vehicle research
- Tez No: 318583
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KEMAL YAKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektrikli/Hibrid araçlar, yakıt pili, verim, batarya, süperkapasitör, seri-hibrid, paralel-hibrid, Electric / hybrid vehicles, fuel cell, yield, batteries, supercapacitors, hybrid serial-parallel-hybrid
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmada elektrikli ve hibrid elektrikli araçların geçmişten günümüze kadarki gelişimi, bu araçların gelişimini etkileyen faktörler, bu araçların gelecek yıllarda tahmin edilen gelişme durumu ve pazardaki yeri araştırılıp incelenmiştir. Araştırmada ayrıca elektrikli araç teknolojileri, kullanılan alt sistemler ve elektrikli araçların gelişimi de detaylıca ifade edilmiştir. Bu araştırmanın yapılmasındaki temel neden, elektrikli araç teknolojilerinin geçmişten şimdiye kadarki durumu ve bundan sonra geliştirilmesi düşünülen yönlerinin araştırılmasıdır. Ayrıca şu an pazardaki yerinin ne olduğu ve gelecek 20 yıl içerisinde öngörülen hedefler araştırılmıştır.Bu araştırmada elektrikli araç teknolojilerine giriş, hibrid & elektrikli araçların gelişimini etkileyen faktörler anlatılmıştır. Özellikle bu araçların konvansiyonel araçlara göre avantajlarına değinilmiş ve bu araçların gelişmesini engelleyen faktörler de ifade edilmiştir. Hibrid & elektrikli araçlarla ilgili teknolojide ve pazarda son yıllara ait gelişmeler araştırılmıştır. Ayrıca 1990'lı yıllardan sonra bazı otomotiv üreticileri tarafından prototip ve son kullanıcıya yönelik seri üretim için geliştirilmiş elektrikli araçların teknik özellikleri verilmiştir. Elektrikli ve hibrid elektrikli araçlara ait teknolojiler değerlendirilmiş; bu sistemlerin birbirlerine göre avantajları ve dezavantajları ifade edilmiştir.Özellikle tümü-elektrikli sistem, seri-hibrid sistem, paralel-hibrid sistem ve yakıt pilli sistem detaylı olarak anlatılmıştır. Ayrıca enerji üretim sistemleri (yakıt pilleri, benzinli motorlar, dizel motorlar, generatörler), enerji depolama sistemleri (bataryalar, volan, süperkapasitörler), güç kontrol sistemleri (doğrultucular, eviriciler, çeviriciler), tahrik sistemleri ve sürüş kontrol sistemleri anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the development of electric and hybrid electric vehicles to date from the past, the factors influencing the development of these tools in the coming years and predicted the development of these tools in the market place situation are researched and analyzed. In the research, electric vehicle technologies and sub-systems in the development of electric vehicles are also explained. The main reason for this research is that current status and development of electric vehicle technologies to investigate aspects of thought. Also current market place and the foreseen targets in the next 20 years are investigated.In this study, introduction to electric vehicle technology and the factors influencing the development of electric & hybrid electric vehicles are described. Especially, the advantages of these vehicles from the conventional vehicles and the hindering development factors of electric & hibrid electric vehicles are explained. Technologic development and the market situation about electric & hibrit electric vehicles are described. In addition of these, technical specialities of prototype electric vehicles and the vehicles for end users are given after 1990s.Technologies for electric and hybrid electric vehicles assessed the advantages and disadvantages of these systems are expressed relative to each other. In particular, all-electric system, series-hybrid system and parallel-hybrid system and fuel cell system is described in detail. In addition, the energy production systems (fuel cell, gasoline engines, diesel engines, generators), energy storage systems (batteries, flywheels, supercapacitors), power control systems (rectifiers, inverters, converters), drive and ride control systems systems are explained.