Fotobaşlatılmış polimerizasyon yöntemiyle PVDF bazlı proton iletken aşı-kopolimer membran hazırlanması
Syntehesis of PVDF based proton conducting graft copolymer membranes via photoinduced polymerization
  1. Tez No: 318642
  2. Yazar: DERYA SASA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ALİ EKREM MÜFTÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aşı kopolimerleri, Fotopolimerleşme, p-klorometilstiren, İletken polimerler, Graft copolymers, Photopolymerization, p-chloromethylstyrene, Conducting polymers
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, yüksek performans ve tasarım özelliği olan p-klorometil stiren monomeri kullanılarak PVDF-g-PCMS aşı kopolimeri UV ışık altında fotokimyasal yöntemle sentezlenmiştir. Yüzey aşılama yöntemiyle elde edilen PVDF filmlerindeki p-klorometil stiren aşılanma derecesi, 1 ve 8 saat arasında değişen UV aydınlatma sürelerine göre incelenmiştir. 1H-1,2,4-triazol ile fonksiyonlanmış PVDF-g-PCMS polimerlerinin nemsiz proton iletken özellikleri incelenmiş ve aşılanma derecesi % 48 olan PVDF-g-PCMS-Tri1TA membranının 150 ? C'deki maksimum nemsiz proton iletkenliği yaklaşık 2x10-2 S/cm olarak ölçülmüştür. Sentezlenen polimerlerin karakterizasyonu FT-IR ve ¹H-NMR ile yapılmıştır. Malzemelerin termal özellikleri termogravimetrik analiz (TGA) ve diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC) ölçümleri ile incelenmiştir. Elementel analiz sonuçlarına göre % 79 oranında fonksiyonelleştirilen polimer, farklı mol oranlarında trifilik asit ile dop edilerek proton iletken membranlar hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, using high performance and design feature of the PVDF-g-PCMS graft copolymer of chloromethylstyrene monomer under UV light synthesized by the photo grafting method. Degree of grafting of p-chloromethylstyrene on PVDF films prepared by surface grafting was investigated as a function of UV irradiation time, as varied from 1 h to 8 h. Anhydrous proton conducting properties of 1H-1,2,4-triazole functional PVDF-g-PCMS polymers were studied. PVDF-g-PCMS-Tri1TA with a degree of grafting of 48 % showed a maximum water-free proton conductivity of approximately 2x10-2 S/cm at 150 ? C. The synthesized polymers were characterized by 1H NMR and FT-IR spectroscopic analysis. Their thermal properties were examined by TGA and differential scanning calorimetry (DSC) measurements. PVDF-g-PCMS was modified by Tri with 79 yield. The polymer was doped with trifilic acid (TA) at various molar ratios with respect to triazole units.