Karbon elyaf ile yapısal güçlendirme
Structural strengthening with carbon fiber
- Tez No: 318711
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİM KARAŞİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karbon Elyaf, Beton, Mukavemet, Süneklik, Güçlendirme, Carbon Fiber, Concrete, Srength, Ductility
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Günümüzde yapılar birçok nedenden dolayı hasar görmektedir. Hasar gören yapılar vedüşük standartlara sahip yapıların onarımı ve güçlendirilmesi tüm dünyada hızla gelişmekteolan konulardan biri haline gelmiştir. Yapılarda kullanılabilen güçlendirme tekniklerindenKarbon Fiber metodunun inşaat alanındaki kullanımı hızla artmaktadır.Bu çalışma kapsamında güçlendirme malzemesi olan karbon elyafın beton numunelerve betonarme yapıdan alınan karot numuneler üzerindeki dayanımlılık etkisi laboratuarortamında mukayese edilmiştir. Ayrıca karbon elyaf, epoksi yapıştırıcısı kullanılarak aynı betonstandardına sahip farklı numuneler üzerinde farklı sarım teknikleri uygulanarak deneye tabitutulmuştur. Bu deneyler neticesinde genel olarak karbon elyaf ile sargılanan numunelerdennispi olarak düşük dayanıma sahip özel bir binadan alınan karot numuneleri, hazır betonsantralinden alınan standart silindir numunelere göre daha sünek ve oransal olarak dayanımbakımından daha iyi performans göstermiştir.Birinci bölümde çalışmanın amacı ve kapsamı ayrıntılı şekilde belirtilmiştir.İkinci bölümde bu konuda daha önce yapılan çalışmalara değinilmiştir.Üçüncü bölümde malzeme bilgisi kapsamlı bir şekilde anlatılmıştır ve beton numunelerüzerinde karbon elyafın etkisini inceleme amacıyla yapılan deneysel çalışma bulunmaktadır.Dördüncü Bölümde bu deneysel çalışmanın deney sonuçları verilmiştir.Beşinci Bölümde bu çalışmanın sonuçlarının değerlendirilmesi ve bu konu ile tartışmaverilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, structures are damaged due to many reasons. Strengthening of the damagedstructures have become one of the issues that are developing rapidly all over the world. The useof Carbon Fiber Reinforcement techniques developed to use in building construction andstrengthening reinforced concrete structures.In this study, the using of the carbon fiber Reinforced Polimers (CRFP) on the strengthof concrete specimens and reinforced concrete structures is to compare samples from the core inthe laboratory. In addition, carbon fiber with using epoxy adhesive, which is the same concretestandard by applying a different experiment on the samples subjected to different windingtechniques. As a result of these experiments, concrete core samples which have low concretestandarts are showed better performance and strengthening than concrete samples which havehigh concrete standarts. And also the test result of strengthened specimens indicated that, theinvestigated repair and strengthening technique contributed to the ductility, strength and energydissipation charecteristics of the specimens.In the first chapter in detail the purpose and scope of the study indicated.The second part studies mentioned earlier in this topic.The third section covers knowledge of materials and experimental study.Experimental results of this experimental study are given in chapter Four.The fifth chapter is the discussion on this issue and evaluates the results of this study