Yeni sentezlenmiş bazı geçiş metal komplekslerinin antimikrobiyal, antioksidan ve mutajenik aktivitelerinin araştırılması
Researching antimicrobial, antioxidant and mutagenic activities of some newly synthesized transition metal complexes
- Tez No: 318710
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEYSEL TOLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Geçiş metaller, Disk difüzyon, DPPH, Ames testi, Mutajenite, Transition metals, Disk diffusion, DPPH, Ames test, Mutagenicity
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada yeni sentezlenmiş bazı geçiş metal komplekslerinin ve aminofosfin bileşiğinin biyolojik aktiviteleri antimikrobiyal, antioksidan ve mutajenite aktiviteleri açısından incelenmiştir.Antimikrobiyal aktivite incelenmesinde kağıt disk difüzyon deneyi kullanılarak patojen olduğu bilinen beş farklı mikroorganizma olan iki Gram (-) negatif Escherichia coli ve Pseudomonas aeruginosa, iki Gram (+) pozitif Staphylococcus aureus ve Streptococcus pyogenes, ve fungi Candida albicans üzerinde kağıt disklerin çevresinde oluşan inhibisyon zon çapları belirlenerek denenmiştir. Elde edilmiş sonuçlara göre VT6 test bileşiği Escherichia coli ve Pseudomonas, VT8 test bileşiği Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, ve Candida albicans ve VT5, VT7 ve VT9 test bileşikleri Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, ve Candida albicans mikroorganizmaları üzerinde zayıf antimikrobiyal aktivitesinin olduğu belirlenmiştir.Antioksidan aktivite DPPH serbest radikal süpürme aktivitesi yardımıyla incelenmiştir. Pozitif (BHA, BHT ve AA) kontrollerin sonuçları ile karşılaştırılan test bileşiklerinin aktivite sonuçlarına göre VT5, VT6 ve VT7 test bileşiklerinin orta, VT9 test bileşiğinin iyi ve VT8 test bileşiğinin güçlü antioksidan aktiviteye sahip olduğu belirlenmiştir.Mutajenite Ames/Salmonella mikrozom deneyi kullanılarak S9 mix (+) varlığında ve S9 mix (-) yokluğunda belirlenmiştir. Aktivite TA98 ve TA100 Salmonella mutant bakterileri üzerinde incelenmiştir. Aktivite sonuçlarına göre VT5 test bileşiği S9 mix (-) yokluğunda hem TA98 hem de TA100 üzerinde non-mutajenik fakat S9 mix (+) varlığında hem TA98 hem de TA100 üzerinde mutajenik, VT6 test bileşiği S9 mix (-) yokluğunda hem TA98 hem de TA100 üzerinde mutajenik fakat S9 mix (+) varlığında TA98 üzerinde non-mutajenik ve TA100 üzerinde mutajenik, VT7 test bileşiği S9 mix (-) yokluğunda hem TA98 hem de TA100 üzerinde mutajenik fakat S9 mix (+) varlığında hem TA98 hem de TA100 üzerinde non-mutajenik, VT8 test bileşiği S9 mix (-) yokluğunda hem TA98 hem de TA100 üzerinde non-mutajenik fakat S9 mix (+) varlığında TA98 üzerinde non-mutajenik ve TA100 üzerinde mutajenik olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the biological activities of some newly synthesized transition metal complexes and aminophosphine compound have investigated via antimicrobial, antioxidant and mutagenicity activities.Paper disk diffusion assay was using to determine antimicrobial activity of tested compounds against five certain pathogen microorganisms, two Gram (-) negative Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa, two Gram (+) positive Staphylococcus aureus and Streptococcus pyogenes and a fungi Candida albicans, determined by evaluating of inhibition zone radius that occurred around paper disks. Results of inhibition zones showed that VT6 tested compound has a poor antimicrobial activity on both Escherichia coli and Pseudomonas, VT8 tested compound has a poor antimicrobial activity on Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Candida albicans and VT5, VT7, VT9 tested compounds have a poor antimicrobial activity on Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, and Candida albicans microorganisms.Antioxidant activity of tested compounds determined by scavenging activity of DPPH free radical. As comparison results of both tested compounds and positive (BHA, BHT and AA) controls, VT5, VT6 and VT7 tested compounds have a middle, VT9 tested compound has a good and VT8 tested compound has a powerful antioxidant activity against DPPH.Mutagenicity activity has examined by using Ames/Salmonella microsome assay both in presence and absence of S9 mix. The activity examined both on TA98 and TA100 Salmonella mutant bacteria. The results showed that VT5 tested compound has a non-mutagenic activity on both TA98 and TA100 in absence of S9 mix (-) but has a mutagenic activity on both TA98 and TA100 in presence of S9 mix (+), VT6 tested compound has a mutagenic activity on both TA98 and TA100 in absence of S9 mix (-) but has a non-mutagenic activity on TA98 and has a mutagenic activity on TA100 in presence of S9 mix (+), VT7 tested compound has a mutagenic activity on both TA98 and TA100 in absence of S9 mix (-) but has a non-mutagenic activity on both TA98 and TA100 in presence of S9 mix (+), VT8 tested compound has a non-mutagenic activity on both TA98 and TA100 in absence of S9 mix (-) but has a non-mutagenic activity on TA98 and has a mutagenic activity on TA100 in presence of S9 mix (+).