Algorithms for the weapon - target allocation problem
Silahların hedeflere tahsisi problemine yönelik algoritmalar
  1. Tez No: 318943
  2. Yazar: AYŞE TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİT OĞUZTÜZÜN, PROF. DR. ADNAN YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Silahların Hedeflere Tahsisi, Hava Savunma, Optimizasyon, Performans Değerlendirmesi, Weapon-Target Allocation, Assignment, Air Defense, Optimization, Performance Evaluation
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Hava Savunma alanında, silahların hedeflere tahsis edilmesi bilinen temel bir problemdir. Bu problem, sistemde mevcut bir grup silahın bir grup düşman hedefe, hedeflerde meydana gelecek hasarı maksimize edecek şekilde tahsis edilmesini ele alır. Silahların hedeflere tahsisi probleminin NP-Tam olduğu Lloyd ve Witsenhausen tarafından ispatlanmıştır [14].Bu tezde, problemin çözümüne yönelik arama algoritmaları, maksimum marjinal getiri algoritmaları, evrimsel algoritmalar ve ikili grafik eşleme algoritmalarını da içeren pek çok algoritma açıklanmıştır. Literatürde var olan algoritmalar probleme uyarlanarak gerçeklenmiştir. Ek olarak, var olan algoritmalar, algoritmanın izin verilen maksimum çalışma zamanı da göz önünde bulundurulacak şekilde iyileştirilmiştir. Algoritmaları karşılaştırabilmek için bir test ortamı geliştirilmiştir. Geliştirilen test ortamı, kullanıcıların kolaylıkla yeni algoritmalar gerçekleyerek, seçtiği algoritmaları karşılaştırabilmesine imkan sağlamaktadır.Geliştirilen test ortamı kullanılarak gerçeklenen algoritmalar optimum çözüme yakınlık ve performans açısından karşılaştırılmıştır. Sonuçlar incelenerek daha iyi sonuç veren algoritmalar seçilmiş ve bu algoritmalar birleştirilerek yeni bir algoritma önerilmiştir. Önerilen algoritma da diğer algoritmalarla karşılaştırılmış ve elde edilen sonuçlar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Within the air defense domain, the Weapon-Target Allocation problem is a fundamental problem. This problem deals with the allocation of a set ofiring units or weapons to a set of hostile targets so that the total expected effect on targets is maximized. The Weapon-Target Allocation problem has been proven to be NP-Complete by Lloyd and Witsenhausen [14].In this thesis, the use of various algorithms including search algorithms, maximum marginal return algorithms, evolutionary algorithms and bipartite graph matching algorithms are demonstrated to solve the problem. Algorithms from the literature are adjusted to the problem and implemented. In addition, existing algorithms are improved by taking care of the maximum allowed time criterion. A testbed is developed to be able to compare the algorithms. The developed testbed allows users to implement new algorithms and compare the algorithms that are selected by the users easily. Using the testbed, implemented algorithms are compared based on optimality and performance criteria. The results are examined and by combining the algorithms that give better results, a new algorithm is proposed to solve the problem more effciently. The proposed algorithm is also compared to the other algorithms and computational results of the algorithms are presented.