Elektronik harp tehdit değerlendirmesi kapsamında silah-hedef tahsisi probleminin modellenmesi ve optimizasyonu
Modeling and optimization of weapon-target allocation problem in the scope of electronic warfare threat assessment
  1. Tez No: 670568
  2. Yazar: MERVE AÇARLAR BARLAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK GÖZDE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik Harp, Karıştırıcı Sistemler, Silah Hedef Tahsisi, Optimizasyon Problemi, Electronic Warfare, Jamming Systems, Weapon Target Allocation, Optimization Problem
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Askeri Elektronik Sistemler Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektronik Harp Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu tezde, silah hedef tahsisi problemini Elektronik Harp (EH) tehdit değerlendirmesi kapsamında, farklı çalışma frekanslarındaki karıştırıcıların çok sayıda ve çeşitte telsize/karıştırıcılara/radara tahsisi problemine uyarlanarak ve farklı kısıtlar göz önüne alınarak optimum çözüm önerisi sunan bir problem üzerine çalışılmıştır. Çalışmada, 360 derece karıştırma yapan karıştırıcılardan oluşan bir Eletronik Taarruz (ET) sistemi ile 360 derece yayın yapan radyo frekans tehditlerinin çalıştığı bir bölgeye, en az sayıda karıştırıcı sistem ile en çok sayıda tehdidin etkisiz hale getirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, özgün bir tehdit değerlendirme algoritması kullanılarak hedeflerin değerlikleri belirlenmiştir. Değerlendirme, hedeflerin ve karıştırıcıların çalışma frekanslarına, aralarındaki mesafeye ve hava koşullarına göre yapılmıştır. Elde edilen karıştırıcı/hedef etki matrisi, Simpleks optimizasyon algoritması kullanan bir statik silah hedef tahisisi formülü çerçevesinde etkililik ve maliyet kısıtları açısından çözülmüştür. Literatürde SHT probleminin, genellikle ateşli silah, füze vb. mühimmatlar için kullanıldığı görülmektedir. Bu çalışmanın ise SHT problemine, EH kapsamında, elektromanyetik etki tabanlı karıştıcı-telsiz yaklaşımı getirmesi ve özgün bir tehdit değerlendirme algoritması kullanılması nedeniyle önem taşıdığı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the problem of weapon target allocation (WTA) has been studied within the scope of Electronic Warfare (EW) threat assessment, adapting to the problem of assigning jammers of different operating frequencies to a large number and variety of radios and presenting an optimum solution proposal by considering different constraints. It is aimed to neutralize the maximum number of radiofrequency threats broadcasting 360 degrees with an Electronic Attack (EA) system consisting of the least number of omnidirectional jammers. In this context, the values of the targets were determined by using a unique threat assessment algorithm. The evaluation was made according to both the operating frequencies of the targets and the jammers, as well as the weather conditions and distance between them. The resulting jammer/target effect matrix was solved in terms of efficiency and cost constraints with a static weapon target allocation formula using a Simplex optimization algorithm. In the literature, it is seen that the WTA problem is generally used for ammunition such as firearms and missiles. It is considered that this study is important due to both the use of a jammerradio approach to the WTA problem and the use of a unique threat assessment algorithm.