Splenektomili sprague-dawley türü sıçanlarda kapsüllü invaziv streptococcus pneumoniae sepsisinde beta-d-glukan' ın koruyucu etkilerinin araştırılması
Investigation of the protective effects of beta-d-glucan against invasive encapsulated streptococcus pneumoniae sepsis in splenectomized sprague-dawley rats
- Tez No: 318974
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Beta-D-glukan, Sepsis, Sıçan, Splenektomi, S. pneumoniae, Beta-D-glucan, Rat, Sepsis, Splenectomy, Streptococcus pneumoniae
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç. Splenektomili Sprague-Dawley Türü Sıçanlarda Kapsüllü İnvaziv S. pneumoniae sepsisinde Beta-D-Glukan'ın koruyucu etkinliğinin araştırılması.Materyal ve Metod. Bu amaçla, 36 sıçan eşit olarak kontrol, splenektomi, sepsis, Beta-D-glukan, Seftriakson ve Seftriakson + Beta-D-Glukan olmak üzere altı gruba dağıtıldı. Deneylerin bitiminden sonra, serum immünglobulin G (IgG) ve immünglobülin M (IgM) düzeyleri, akciğer ve karaciğerde oksidatif DNA hasarı (8-OHdG/dG oranı) ve akciğer miyeloperoksidaz (MPO) aktivitesi belirlendi ve tüm sıçanların akciğer ve karaciğer dokularında histopatolojik değişiklikler incelendi. Ayrıca sıçanların akciğer, karaciğer ve kan dokularında S. pneumoniae tutulumları araştırıldı.Bulgular. Beta-D-glukanın tek ve kombine tedavisi ile splenektomili sıçanlarda düşük serum IgM düzeylerini kısmen düzelttiği ve S. pneumoniae enfeksiyonu sonrası akciğer ve karaciğerde oksidatif DNA hasarını tamamen inhibe olduğu bulundu. Ayrıca, sepsis grubu ile karşılaştırıldığında Beta-D-glukanın tek ve kombine tedavisinin, tüm dokularda bakteri varlığını oldukça minimize ettiği görüldü.Sonuç.Elde ettiğimiz verilere göre bir immün modülatör olan Beta-D-glukanın tek başına ve antibiyotiklerle kombine kullanımda S.pneumoniae sepsisine bağlı gelişen sistemik inflamatuvar reaksiyonları önleyebildiği ve böylece çoklu organ hasarını azaltabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim. The mechanism of the susceptibility of splenectomized rat to Streptococcus pneumoniae infection and the therapeutic effect of Beta-D-glucan were investigated.Material and Methot. For this aim, 36 rats were equally divided into six groups as control, Splenectomy, Sepsis, Beta-D-glucan, Ceftriaxone and Ceftriaxone + Beta-D-glucan. After the experiments, serum immunoglobulin G (IgG) and immunoglobulin M (IgM) levels, oxidative DNA damage (8-OHdG/dG ratio) in lung and liver, and myeloperoxidase (MPO) activity in lung were determined, and histopathological changes were examined in all rat lung and liver tissue. Also, quantity of S. pneumoniae were investigated in all rat lung, liver and blood tissue.Results. We demonstrated that, Beta-D-glucan single and combined treatment partially recovered the low serum IgM levels in splenectomized rat and completely inhibited oxidative DNA damage in lung and liver after S. pneumoniae infection. Also, Beta-D-glucan single and combined treatment fairly minimized the presence of bacteria in all tissue, when compared with sepsis group.Conclusion. These results suggest that Beta-D-Glucan, an ımmunemodulatory agent, alone and in combination with antibiotics reverses the systemic inflammatory reaction to S. pneumoniae sepsis and thereby reduces multiple organ failure.