Elit alp disiplini sporcularının hazırlık döneminde yaptıkları çalışmaların aerobik ve anaerobik kapasiteleri üzerine etkilerinin incelenmesi
A study on effects of preparatory trainings of elite athletes involved in alpine disciplines on their aerobic and anaerobic capacities
  1. Tez No: 318975
  2. Yazar: EMRE ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ŞİRİNKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Aerobik Kapasite, Alp Disiplini, Anaerobik Kapasite, Kayak, Aerobic Capacity, Alpine Discipline, Anaerobic Capacity, Ski
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç. Sporcuların fiziksel kapasitelerinin bilinmesi, sporculara uygulanacak antrenman programı açısından çok önemlidir. Bu çalışma, elit alp disiplini sporcularının hazırlık döneminde yaptıkları antrenmanların aerobik ve anaerobik kapasiteleri üzerine etkisini incelemek için yapılmıştır.Materyal ve Metot. Bu çalışmaya sağlık problemi bulunmayan 10 elit erkek kayakçı katılmıştır. Kayakçıların anaerobik kapasitelerini belirlemek için Wingate Testi, aerobik kapasitelerini belirlemek için Mekik Koşusu Testi yapılmıştır. Ayrıca yapılan Wingate Testi ile kayakçıların anaerobik güç ve yorgunluk indeksi değerleri de ölçülmüştür.Bulgular. Elit alp disiplini kayakçılarının hazırlık dönemi antrenmanları öncesindeki değerleri AK 52.61±4.87 ml/kg/dk, ANK 672.84 ± 83.44 W, RANK 9.22 ± 0.70 W, ANG 1023.23 ± 137.38 W, RANG 14.03 ± 1.30 W, YI % 53.48 ± 5.24 iken, sonrasındaki değerleri AK %8.56 artışla 57.56 ± 3.44 ml/kg/dk, ANG %0.98'lik yükselmeyle 679.49 ± 75.18 W, RANK %0.70 artışla 9.29 ± 0.63 W, ANG %-3.02 azalmayla 993.27 ± 80.15 W, RANG %-2.69 düşüşle 13.66 ± 1.55 W, YI %-6.39 azalmayla % 50.27 ± 7.76 olarak tespit edilmiştir.Sonuç. Alp disiplini kayakçılarının hazırlık döneminde yaptıkları antrenmanların, kayakçıların AK ve YI değerlerine olumlu etkisinin olduğu, ancak ANK, RANK, ANG ve RANG gibi değerlerine olumlu bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Buna neden olarak uygulanan antrenman programının aerobik kapasite gelişimi için yeterli ancak anaerobik kapasiteyi geliştirmeye yönelik zayıf olduğu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim. Knowing physical capacities of athletes is of great importance for training program to be implemented for athletes. This study was carried out with the purpose of studying effects of preparatory trainings of elite athletes involved in alpine disciplines on their aerobic and anaerobic capacities.Materials and Methods. 10 healthy male elite skiers were involved in this study. Wingate Test was performed with the purpose of determining anaerobic capacities of skiers and Shuttle Run Test was performed for determining their aerobic capacities. In addition, anaerobic power and fatigue index values were measured with Wingate Test.Results. Aerobic capacity values of elite skiers of alpine disciplines measured before preparatory trainings were 52.61 ± 4.87 ml/kg/min for AK, 672.84 ± 83.44 W for ANK, 9.22 ± 0.70 W for RANK, 1023.23 ± 137.38 W for ANG, 14.03 ± 1.30 W for RANG and 53.48 ± 5.24 % for YI while values measured after preparatory trainings were 57.56± 3.44 ml/kg/min for AK with an increase of 8.56 %, 679.49 ± 75.18 W for ANK with an increase of 0.98 %, 9.29 ± 0.63 W for RANK with an increase of 0.70%, 993.27± 80.15 W for ANG with a decrease of -3.02 %, 13.66 ± 1.55 W for RANG with a decrease of %-2.69 and 50.27 ± 7.76 % for YI with a decrease of %-6.39.Conclusion. It was seen that preparatory trainings of skiers involved in Alpine disciplines have a positive effect on AK and YI values of skiers while there is not any positive effects on values such as ANK, RANK, ANG, RANG. We think that the cause of this situation is the fact that implemented training program is effective for aerobic capacity improvement but it is not sufficient for anaerobic capacity improvement.