Kronik obstrüktif akciğer hastalığında erektil disfonksiyon ve nedenleri
Causes of erectile dysfunction in chronic obstructive pulmonary disease
- Tez No: 319036
- Danışmanlar: PROF. DR. NURHAN KÖKSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: KOAH, komorbite, erektil disfonksiyon, COPD, comorbitiy, erectile dysfunction
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Son yıllarda KOAH'da komorbitelerin hastalığın prognozuna olan etkileri daha iyi anlaşılmaktadır. Cinsel fonksiyon bozukluğu KOAH'da oldukça sık görülmesine rağmen üzerinde fazla durulmayan komorbitedir. Bizde çalışmamızda KOAH'da erektil disfonksiyon bozukluğu ve nedenlerini benzer yaş grubundaki kontrol grubu ile karşılaştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: Çalışma 52 KOAH'lı hasta ile 52 kontrol grubu olmak üzere 104 kişiyle yapıldı. Hastalara ED değerlendirmek için IIEF-5 ve depresif belirti ve bulguları araştırmak için BDÖ anketi uygulandı. Oksijen saturasyonu ve VKİ ölçümü yapıldı. Total testesteron, FSH, ve östradiol düzeyi ölçümü için kan alındı.Bulgular: KOAH grubunun yaş ortalaması 60.8±9.8 (40-81) yıl, kontrol grubununda 61.0±11.9 (40-80) yıl olarak saptandı (p:0.95). Sigara kullanımı paket/ yıl olarak ortalama KOAH grubunda 38.9±16.5 (15-100), kontrol grubunda 12.3±14.1 (10-40) idi. VKİ KOAH grubunda 25.1±4.7 kontrol grubunda ise 27.6±3.3 idi.(p:0.003). SaO2% hasta grubunda 93.8±2.1 iken kontrol grubunda 96.1±1.2 idi (p:0.000).KOAH grubunda ortalama FEV1 (%) 62.2±18.6, FVC (%), FEV1/FVC (%) 57.3±12.3 idi.Kontrol grubunun SFT değerleri normaldi.KOAH grubunda ortalama total testesteron düzeyi 4.8±2.7 ng/mL , kontrol grubunda ise 6.7±3.4 ng/mL idi (p:0.003). Ortalama FSH düzeyi KOAH grubunda 12.0±10.3 mIU/mL, kontrol grubunda ise 11.8±10.0 mIU/mL idi (p:0.943). Ortalama Östradiol düzeyi KOAH grubunda 39.9±21.8 mIU/mL, kontrol grubunda ise 30.0±12.3 mIU/mL idi (p:0.012). KOAH hastalarının 40'ında (% 76.9) ve kontrol grubunun 29'unda (% 55.8) çeşitli derecelerde cinsel işlev bozukluğunu tespit edildi. KOAH grubunda ortalama IIEF-5 skoru 12.3±9.2 iken kontrol grubunda 17.6±7.9 idi (p:0.002). KOAH grubunda ED olmayan 12 (%23.1) kişi iken kontrol grubunda 23 (%44.2) kişide ED yoktu. Olguların BDÖ skorları değerlendirildiğinde KOAH grubunun ortalama BDÖ skoru 15.9±7.7 iken kontrol grubunda 11.0±9.4 idi (p:0.005). Depresif belirti ve bulguların yaygınlığı (BDÖ skoru ?17) olan olgu sayısı KOAH grubunda 23 (%44.2) kişi iken, kontrol grubunda 15 (%28.8) idi.KOAH grubunda FEV1 düzeyi ile IIEF-5 skoru arasında orta derecede pozitif korelasyon saptandı (r:0.38, p:0.005). IIEF-5 skoru ile BDÖ skoru arasındada orta derecede negatif korelasyon saptandı (r: -0.27, p:0.047). KOAH grubunda eğitim düzeyi ile IIEF-5 skoru arasında orta derecede pozitif korelasyon saptandı. (r:0.49, p:0.000). Eğitim düzeyi ile BDÖ skoru arasında ise orta derecede negatif korelasyon saptandı (r: -0.31, p:0.023).Sonuç: Bu çalışmadan elde edilen sonuçlara göre KOAH erektil disfonksiyon için risk oluşturan bir hastalıktır. KOAH`lı hastalarda erektil disfonksiyon ve depresif bulgular sık görülmektedir. KOAH'lı hastalarda yaşam kalitesi ve solunum fonksiyonlarını iyileştirmeye yönelik tedavi ve rehabilitasyon programları planlanırken hastalarda cinsel fonksiyonların ve depresif bulguların sorgulanması ve bozukluk saptanması durumunda KOAH`lı hastaların yönetiminde bu durumun göz önünde bulundurulması gerekir.
Özet (Çeviri)
Aim: The effects of the comorbidities to COPD prognosis have been understood better, in recent years. Sexual dysfunction is a common comorbidity associated with COPD. In this study, we aimed to investigate sexual dysfunction and causes in COPD patients and compare them with healthy controls.Material and Methods: Fifty-two COPD patients and age matched 52 controls were enrolled to the study. IIEF-5 and BDÖ questionnaires were applicated to all participants for evaluating ED and depressive symptoms. BMI and oxygen saturation were measured. The blood samples were collected for total testosterone, FSH, and estradiol levels.Results: The mean age was 60.8±9.8 (40-81) years for COPD group and 61.0±11.9 (40-80) years for controls (p:0.95). The mean smoking rate was 38.9±16.5 (15-100) pack/year in COPD patients and 12.3±14.1 (10-40) in controls. BMI was 25.1±4.7 in COPD group and 27.6±3.3 in control group (p:0.003). The mean SaO2% was 93.8±2.1 in patient group and 96.1±1.2 in control group (p:0.000).The mean pulmonary function test results of COPD group were as follows: FEV1 (%) 62.2±18.6, FVC (%), FEV1/FVC (%) 57.3±12.3. These values were in normal ranges in control group.The mean total testosterone level was 4.8±2.7 ng/mL in COPD group, 6.7±3.4 ng/mL in controls (p:0.003). The mean FSH level was 12.0±10.3 mIU/mL in COPD group and 11.8±10.0 mIU/mL in controls. (p:0.943). The mean estradiol level was 39.9±21.8 mIU/mL in COPD group and 30.0±12.3 mIU/mL in controls (p:0.012). The various levels of sexual dysfunction were identified in 40 (76.9%) of COPD patients and 29 (55.8%) of controls. The mean IIEF-5 score was 12.3±9.2 in COPD group and 17.6±7.9 in controls (p:0.002). There were 12 (%23.1) ED free patients in COPD group and 23 (%44.2) ED free participants in controls. The mean BDÖ scores was 15.9±7.7 in COPD group, and 11.0±9.4 in controls (p:0.005). The BDÖ score was ?17 (shows the prevalence of depressive symptoms and findings) for 23 (%44.2) of the COPD group and for 15 (%28.8) of the control group.There was moderately positive correlation for FEV1 level and IIEF-5 score (r:0.38, p:0.005)and moderately negative correlation for IIEF-5 score and BDÖ score (r: -0.27, p:0.047) in COPD group. There was moderately positive correlation for education level and IIEF-5 score (r:0.49, p:0.000) and moderately negative correlation for education and BDÖ score (r: -0.31, p:0.023) in COPD group.Conclusion: According to the results of this study, COPD itself constitutes a risk for ED. The ED and depressive findings have been commonly seen in COPD patients. During the management of COPD the ED should be taken into consideration and made efforts to treat it.