Işıklı dolgu cihazlarının insan fibroblast hücrelerinde oluşturduğu etkilerin canlılık aktivite ve oksidatif stres yönünden değerlendirilmesi
Işikli dolgu cihazlarinin insan fibroblast hücrelerinde oluşturduğu etkilerin canlilik aktivite ve oksidatif stres yönünden değerlendirilmesi
  1. Tez No: 319047
  2. Yazar: AYSEL GÜRPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF Z. BAYINDIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Curing Light Devices, Cytotoxicity, Cell Culture, Oxidative Stress, Neutral Red
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Işıklı Dolgu Cihazlarının İnsan Fibroblast Hücrelerinde Oluşturduğu Biyolojik Etkilerin Canlılık Aktivite ve Oksidatif Stres Yönünden DeğerlendirilmesiAmaç. Diş hekimliğinde yaygın kullanılan dental ışıklı cihazlarda farklı teknolojiler kullanılarak ışık kaynakları üretilmiş farklı özellikler içeren modeller piyasaya sunulmuştur. Işık kaynaklarının ürettiği mavi ışık ile sağladıkları polimerizasyon derinlikleri, ışık cihazlarının; uygulama süreleri, ısı üretim miktarları arasında farklılıklar vardır. Diğer taraftan, mavi ışığın uygulama esnasında oral dokulardaki hücreleri etkileyip etkilemediği her zaman merak konusu olmuştur. Amacımız dental tedavilerde sıkça kullandığımız ışıklı dolgu cihazlarının sitotoksik etkilerini araştırmaktır.Materyal ve Metot. Çalışmamızda, insan amniyon hücresinden alınan fibroblast hücreleri kullanıldı. Hücreler QTH, LED, PAC ışık cihazları kullanılarak 20, 40, 80, 100, 140 J toplam enerji yoğunluğunda ışık uygulandı. Işık uygulaması sonucu oluşabilecek sitotoksite, NR testi ile; canlı hücre sayısına bakılarak ve biyokimyasal olarak; hücrelerde TAS ve TOS parametreleri, ışık uygulamadan 2. 24. ve 72. saat sonra değerlendirildi. (n=6)Bulgular. NR testi sonucuna göre, her 3 ışık kaynağında 100 J ve 140 J total enerji için, istatiksel olarak anlamlı bir şekilde, canlı hücre sayısında azalma yaptığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Evaluation Of Biologic Effect Formed By Light Curing Devices in Human Fibroblast Cells As Regards Active And Oxidative StressAim. By using different technologies in dental lighted devices in dentistry, light sources are produced and models including more different features have been given to the market. There are differences between blue light produced by light sources and polymerization depths provided by them, application durations, amount of heat production the light devices. On the other hand, during application, the probability which blue light may affect the cells in oral tissue is another serious matter.Material and Method. In our study, fibroblasts cells taken from human omnion cell were used. By using QTH, LED, PAC light sources in 20, 40, 80, 100, 140 J total energy intensification light was applied on the cells. The sitotoxicity which will be formed at the end of light application was evaluated 2. 24. and 72. hours after enforcement of light, by means of TOS and TAS in the cells biochemically and by leading the number of living cell by means of NR (n=6).Results. In the result of NR test, in each three lighted devices, for 100 J and 140 J total energy, there was statistical reduction in the number of living cell significiantly. In additionaly; in our study in which we look into TAS and TOS paramaters biochemically, each 3 light device indicated cytotoxic impact in 140 J.Furthermore, by using K type thermocouple, in the study in which we looked heat isolation values, the most heat isolation value is seen in QTH light device (4.06±1.18 ºC) while the least PAC become (2.70±1.33 ºC) in PAC light device.Conclusion. Light devices are commonly used in dental treatments made negative effects depending on total energy intensify due to sitotoxic impact on fibroblast cells and so they form reduction in the number of the cell and it made negative effects on antioxidant defense system of the cells