Bireyselleştirilmiş gelişimsel bakım uygulamalarının prematürelerin fizyolojik belirtiler büyüme ve hastanede kalış sürelerine etkisi
The effect of individualized developmental care practices on the physiological symptoms growth and hospitalization period of prematures
- Tez No: 319046
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA GÜDÜCÜ TÜFEKCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bireyselleştirilmiş Gelişimsel Bakım, Hemşirelik, Prematüre Bebek, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi, Individualized Developmental Care, Neonatal Intensive Care Unit, Nursing, Premature Baby
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bireyselleştirilmiş gelişimsel bakım uygulamalarının prematürelerin fizyolojik belirtileri, büyümeleri ve hastanede kalış sürelerine etkisini değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Araştırma, deneysel tipte yapılmış, Mayıs 2011-Nisan 2012 tarihleri arasında, YYBÜ'nde tedavi ve bakım alan, seçim kriterlerine uyan prematüre bebeklerle (N=97) çalışılmıştır. Bebekler üç gruba rastgele atanmış ve hastanede kaldıkları süre boyunca, anne kokusu grubuna Ookie bebek ile anne kokusu, fleksiyon grubuna pozisyon materyali aracılığı ile fleksiyon pozisyonu ve kontrol grubuna rutinbakım uygulanmıştır. Bebekler taburculuğa kadar her gün, her üç bakım saatinde izlenmiş ve ölçümler kaydedilmiştir. Elde edilen veriler, yüzdelik dağılımlar, ortalama, ki-kare testi, varyans analizi, t testi ve Bonferroni testi ile analiz edilmiştir. Araştırmada, etik ilkelere bağlı kalınmıştır. Bulgular: Araştırmada, deney ve kontrol gruplarının taburculuk ağırlığı ve boy uzunluğu ortalamaları arasındaki anlamlı farkın anne kokusu grubundan kaynaklandığı belirlenmiştir. Grup içi karşılaştırmalarda da anne kokusu grubunda, hastaneye yatış ve çıkış tüm büyüme parametreleri ortalamaları arasında anlamı bir fark bulunurken, fleksiyon ve kontrol gruplarında, boy ve baş çevresi ortalamaları arasında anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Hastanede en kısa süre anne kokusu grubunun kaldığı, takibenfleksiyon grubunun ve en uzun süre hastanede kalan grubun kontrol grubu olduğu belirlenmiş, ancak gruplar arasındaki farkın anlamsız olduğu saptanmıştır. Sonuç: Anne kokusu ve fleksiyon pozisyonu girişimleri prematüre bebeklerin büyümesini desteklediği ve hastanede kalış sürelerini kısalttığı için YYBÜ'nde rutin olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: To assess the effect of individualized developmental care practices on the physiological symptoms, growth and hospitalization period of prematures. Material and method: The study was a experimental type, between May 2011- April 2012, prematures who received treatment and care in the NICU met the selection criteria were studied (N=97). Infants were randomized into three groups, during hospitalization, mother?s smell was applied to the mother?s smell group with the help of Ookie baby, the supported flexion position was applied to the flexion group with thehelp of the position material, and the routine care applied to the control group. Infants were monitored every three care hours of each day until the discharge and the measurements were recorded. The data obtained were analyzed by t test, percentage distributions, means, chi-square test, analysis of variance, and Bonferroni test. In the study, it was depended on ethical principles. Results: In the study, a difference was observed on discharge weight and length averages of prematures, which arose from the mother?s smell group. While there was asignificant difference between the hospitalization and discharge averages of the mother?s smell group in terms of all growth parameters, there was a significant difference between the hospitalization and discharge averages of flexion and control groups, in terms of their length and head circumference measurements. The study concluded that the group with the shortest hospitalization period was the mother?s smell group, which was followed by the flexion group and the group with the longest hospitalization period was the control group, but the difference between the groups were not significant. Conclusion: Since the methods of mother?s smell and flexion position interventions support premature infants? growth and shorten their hospitalization period, it is important to use routinely them at NICU.