Yaşlı bireylerde düşmeleri önlemeye yönelik rehber geliştirme ve geliştirilen rehber doğrultusunda verilen eğitimin düşmeyi önlemeye etkisi
Development the guide aimed at fall prevetion of old individuals and effect of the training in line with this guide about fall prevention
  1. Tez No: 319055
  2. Yazar: BETÜL AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEHİCE ERCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Fall, Fall Prevention, Guide Development, Old
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZETAmaç. Bu araştırma evde yaşayan yaşlılarda düşmeyi önlemeye yönelik rehber geliştirmek ve geliştirilen rehber doğrultusunda verilen eğitimin düşmeyi önlemeye etkisini saptamak amacıyla yapılmıştır.Materyal ve Metot. Araştırmanın evrenini İzmir ili Karşıyaka İlçesi 13 Nolu Aile Sağlığı Merkezi'ne kayıtlı 65 yaş ve üstü bireyler oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini, yukarıda belirtilen evrenden olasılıksız rastlantısal örnekleme yöntemi ile seçilen 40 deney grubu, 40 kontrol grubu olmak üzere 80 yaşlı birey oluşturmuştur. Araştırma verilerinin toplanmasında Tanıtıcı Bilgi Formu, Eğitim Öncesi Düşmeye İlişkin Bilgi Formu, Eğitim Sonrası Düşmeye İlişkin Bilgi Formu, DENN Düşme Risk Değerlendirme Skalası, EGKL ve SMMT kullanılmıştır.Deney grubuna, ön test uygulamasından sonra düşmeleri önlemeye yönelik olarak araştırmacı tarafından geliştirilen kanıt temelli rehber doğrultusunda iki kez, bir hafta arayla eğitim verilmiştir.Bulgular. Eğitimden üç ay sonra deney grubunun %5.3'ünün kontrol grubunun %23.1'nin düştüğü belirlenmiştir. İki grup arasındaki farkın istatistiksel açıdan önemli olduğu saptanmıştır (p0.05).Sonuç. Ev güvenliği ve güvenli davranışlara yönelik olarak verilen eğitim deney grubunda düşme sayısını azaltmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAim. This study is aimed to develop a guide aimed at prevention of old individuals who lives at home and to determine effect of the training in line with this guide about fall prevention.Material and Method. Population of the study included 65 individuals aged 65 and older who is registered to Family Health Center Nr.13 in Karşıyaka of İzmir. Sample of the study material was 80 old individuals as 40 control groups and 40 experimental groups selected by non-random accidental sampling method from the population mentioned above.The datas collected by using of introductory information forms, information form concerning fall which includes some questions about fall and information form concerning fall after training, DENN Fall Risk Assessment Scale, HSCL and SMMT.Experimental group was trained in line with evidence-based guide developed by researcher to prevent fall after preliminary test implementation twice every other week.Results. Three months later than training, it was determined falls of experimental group by 5,3% and control group by 23,1%. The diffirence between two groups is significant (p0,05).Conclusion. The training which was given for home safety and safe behaviors decreased fall number of experimental group.