Endometrial karsinomların histopatolojik ve nükleer morfometrik özellikleri
Histopathologic and nuclear morphometric characteristics of endometrial carcinomas
  1. Tez No: 319200
  2. Yazar: İLKE NARLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU DOĞAN GÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrioid adenokarsinom, histolojik grade, nükleer morfometri, Endometrioid adenocarcinoma, histologic grade, nuclear morphometry
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZETEndometrial karsinom kadın genital sisteminde en sık gözlenen jinekolojik malignitedir. Endometrial karsinomlarda hastalığın seyrini belirleme ve tedavisini planlamada bazı prognostik faktörler tespit edilmi?tir. Histolojik grade'leme prognostik faktörler arasında yer alan en önemli parametrelerden birisidir. Histolojik grade'leme için FIGO'nun önerdiği yapısal ve nükleer özelliklerin her ikisini de kombine eden bir sistem kullanılmaktadır. Son yıllarda, yapısal ve nükleer grade belirlenirken subjektif değerlendirmeyi en aza indirmek ve prognozu belirleyen daha objektif faktörlerbulabilmek için kantitatif morfometrik ölçümlere dayalı yöntemler denenmektedir. Bu çalı?mada, endometrioid tip karsinomların klinik, histopatolojik özellikleri yanı sıra bilgisayar destekli görüntü analiz sistemi kullanılarak tümör hücre nükleuslarının morfometrik ölçümleri değerlendirilmi?tir. Nükleer grade, yapısal grade, son histolojik grade ve morfometrik ölçüm sonuçlarının her bir prognostik faktör ve birbirleri ile olan ili?kilerinin ara?tırılması amaçlanmı?tır. Çalı?maya, 2001-2011 yılları arasında, Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda tanı alan 50 adet endometrioid subtipte endometrial karsinom olgusu dahil edilmi?tir. Tüm olguların klinik verileri hasta dosyalarından temin edilmi?tir. Olgulara ait preparatlar, klinik ve patolojik tanıları bilinmeksizin tekrar incelenmi? ve aynı patolog tarafından prognostik faktörler tekrar belirlenmi?tir. Her olgu için karsinom alanlarına ait keskin dı? sınırlara sahip 50 hücre nükleusu seçilerek mikroskopik görüntüleri bilgisayara aktarılmı? ve görüntü analiz programı ile aynı alanlarda nükleer alan, en uzun çap, en kısa çap, nükleus çevresi otomatik olarak ölçülmü?tür. Normal dağılım gösteren sürekli deği?kenlerin iki grup kar?ıla?tırmasında iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi, normal dağılım göstermeyen deği?kenlerin iki grup kar?ıla?tırmalarında Mann WhitneyU testi kullanılmı?tır. Kategorik deği?kenlerin grup kar?ıla?tırmalarında Pearson ki-kare ve Fisher kesin ki-kare testleri kullanılmı?tır. Ölçüm deği?kenleri arasındaki ili?kiye korelasyon analizi ile bakılmı?tır. Olguların nükleer gradeleri ile myometrial invazyon derinliği, servikal invazyon ve lenfovasküler bo?luk invazyonu arasında anlamlı ili?ki saptanmı?tır. Olguların yapısal ve son histolojik grade'leri, skuamöz diferansiyasyon varlığı, myometrial invazyon derinliği ve lenfovasküler bo?luk invazyonu ile ili?kili olarak gözlemlenmi?tir. MNA (ortalama nükleer alan), ML (ortalama uzun çap) ve MC (ortalama nükleer çevre) değerleri ile olguların yapısal ve son histolojik grade'leri arasında istatistiksel olarak anlamlı ili?ki saptanmı?tır. MNA, ML, MC ve MW(ortalama kısa çap) değerleri ile diğer prognostik faktörler ve nükleer grade arasında anlamlı ili?ki saptanmamı?tır. Sonuç olarak, zaman alıcı ve pratik olmayan nükleer morfometrik değerlendirmenin subjektif olarak belirlenen nükleer grade'leme sistemine göre üstünlük sağlamadığı ortaya konulmu?tur. Ancak, daha geni? olgu serilerinde yapılacak olan ve ek yöntemlerin de kullanıldığı ayrıntılı morfometrik çalı?malar ile farklı sonuçlar elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEndometrial carcinoma is the most common gynecologic malignity in female genital system. Some current prognostic factors have been established in determining prognosis and planning treatment in endometrial carcinoma. Histological grading is one of the most important parameters of prognostic factors. In order to grade endometrial tumors histologically, a system recommended by FIGO which combines both structural and nuclear characteristics is used. In the recent years, methods based on quantitative morphometric measurements have been tried in order to minimize subjectiveassessments in determining histological grade. In this study, clinic, histopathologic characteristics and morphometric tumor cell nuclei measurements of endometriod carcinoma, acquired by using computer supported image analysis system were assessed. To investigate the relationship between nuclear grade, structural grade, last histologic grade and morphometric measurement results to both each other and every prognostic factor was aimed in the current review. 50 cases diagnosed with endometrioid type endometrial carcinoma at Bülent Ecevit University, Faculty of Medicine, Department ofPathology in between 2001-2011 were involved. All clinic data concerning the cases were collected from patient files. The preparations were re-examined without knowing clinic and pathologic diagnosis and every prognostic factor was re-determined by the same pathologist. For every case, 50 cell nuclei with a certain exterior border belonging to carcinoma regions were chosen, microscopic images of which were transferred to computers. After that, the same regions were examined with an image analysis program and nuclear area, the longest diameter, the shortest diameter and nuclear circumferencewere automatically measured. In two group comparison of normally distributed continuous variables; significance test of the difference between two means was used whereas in two group comparison of non-normally distributed variables Mann-Whitney U test was used. Pearson chi-square and Fischer certain chi-square tests were used to compare categorical variable groups. The relationship between measurement variables was checked with correlation analysis. There was a significant relationship between the nuclear grades and myometrial invasion depth, cervical and lenfovascular invasion, andalso between the structural and last histological grades and presence of squamous differentiation, myometrial invasion depth and lenfovascular invasion. There was a statistically significant relationship between the MNA (mean nuclear area), ML (mean length) and MC (mean circumference) and the structural and last histological grade of the cases. We failed to find a significant relationship between the MNA, ML, MC and MW (mean width) and other prognostic factors and nuclear grade. In conclusion, nuclear morphometric assessment was not found to be superior to subjective nuclear grading system. However, considering this system more time consuming and non practical; in larger series with additional and more detailed morphometric studies will reveal different results.