Kanser hastalarında D vitamini, kalsiyum ve fosfor düzeyleri ile d vitamini reseptörü polimorfizminin araştırılması
The investigation of vitamin D, calcium, phosphorus levels and vitamin D receptor polymorphism in cancer patients
  1. Tez No: 319220
  2. Yazar: NESLİ GÜLEKEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA KANBUR ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Genetik, Onkoloji, Biochemistry, Genetics, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: D vitamini, Polimorfizm, Kanser, Kalsiyum, Fosfor, Vitamin D, polymorphism, Cancer, Calcium, Phosphorus
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Kanser ciddi morbidite ve mortalite ile seyreden, sürekli yaygınlaşan bir hastalıktır. D vitamini ise, anti kanser ajanı olduğu düşünülen, kemik mineralizasyonunda önemli rol oynayan, immunomodülatör görevinin yanında, nörotransmitter özelliğine de sahip, hormon özelliği olan bir vitamindir. Bu tezin kapsamında, akciğer, kolon, meme ve pankreas kanserli hastalar ve kontrol grubunda VDR geni FOK I ve BSM polimorfizmleri ile serum D vitamini, kalsiyum ve fosfor düzeyleri incelenmiştir.Çalışmamız, Gaziantep Üniversitesi Onkoloji Hastanesinde tedavi görmekte olan 63 akciğer kanseri, 58 kolon kanseri, 55 meme kanseri ve 53 pankreas kanseri tanısı konmuş 229 hasta ile kendilerine ve birinci dereceden akrabalarına kanser teşhisi konulmamış 59 kontrol grubundan oluşmaktadır.Kanserli hasta ve kontrol grubunda serum D vitamin seviyesi immunokemüliminesans yöntem ile kalsiyum ve fosfor düzeyleri ise spektrofotometrik yöntem ile analiz edilerek hasta ve kontrol grubu arasındaki non-genomik farkı incelenmiştir. Yine aynı çalışma grubu içerisinde DNA izolasyonu yapılmış olup akabinde PCR yöntemi ile VDR FOK I ve BSM geni polimorfizmlerine bakılarak kontrol grubu ile kanserli hasta grubu karşılaştırarak genomik etki incelenmiştir.Bu çalışma sonucunda D vitamini, kalsiyum ve fosforun insan vücudu için önemi, VDR FOK I ve BSM gen polimorfizmi olması durumunda oluşabilecek durumlar açıklanmış olup bu ve benzeri çalışmaların daha kapsamlı bir şekilde devam etmesi kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Cancer is a serious disease, associated with morbidity and mortality, and constantly expanding. Vitamin D is thought to be anti-cancer agent , plays an important role in bone mineralization , immunomodulatory function in addition , it has the feature of neurotransmitters, hormones capable vitamin.The scope of this thesis in patients of lung, colon, breast and pancreatic cancer, and control groups in the SEAL I VDR gene and BSM polymorphisms with serum vitamin D, calcium and phosphorus levels, were examined.Our study consist of 229 patients diagnosis with cancer that 63 lung cancer ,58 colon cancer, 55 breast cancer and 58 pancreatic cancer being treated at Gaziantep University Oncology Hospital, and control group 59 patient choosen between cancer patient ` first-degree relatives are not diagnosis with cancer.In the Cancer patients and the control groups, the serum level of vitamin D measured using immune chemiluminesans method, while the calcium and phosphorus levels using a spectrophotometric method, the non-genomic difference between patient and control groups were examined.Again , in the same study group by PCR followed by DNA isolation is made of VDR gene polymorphisms FOK I and BSM looking at the cancer patient group were examined by comparing the genomic effects. As a result of this study, Vitamin D, calcium and phosphorus and it?s importance of the human body, In case of VDR SEAL I and BSM gene polymorphisms conditions that may occur is disclosed to continue this and similar studies suggest that a more comprehensive manner.