Hiperbilirubinemili yenidoğanlarda serum tau ve S100B protein düzeylerinin değerlendirilmesi
The evaluation of serum tau and s-100b protein levels in hyperbilirubinemic newborns
  1. Tez No: 319283
  2. Yazar: SÜHEYLA YELDAN VATANSEVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RIDVAN DURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hiperbilirubinemi, yenidoğan, Tau protein, S-100B protein, Hyperbilirubinemia, newborn, Tau protein, S-100B protein
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bilirubinin santral sinir sistemi üzerinde görülen klinik ve patolojik etkileri bilirubin ensefalopatisi ve kernikterus olarak tanımlanır. Tau ve S-100B proteinleri beyin hasarını ilgilendiren serebrovasküler olaylar, kafa travması, koma ve perinatal asfiksi gibi durumlarda artmakta olup, beyin omurilik sıvısı ve serum düzeyleri tanı ve prognozu belirlemede kullanılmaktadır.Bu çalışmanın amacı, hiperbilirubinemili yenidoğanlarda nörolojik disfonksiyonun göstergesi olarak serum Tau ve S100B protein düzeylerinin değerlendirilmesidir. Çalışma grubunu hiperbilirubinemi tanısı alan 20 term yenidoğan ile kontrol grubu olarak fizik muayenelerinde patolojik bulgu saptanmayan sağlıklı 20 term yenidoğan oluşturmaktaydı. Olgulardan Tau ve S-100B proteinleri için yatış esnasında ve yatıştan 48 saat sonra olmak üzere iki kez serum örneği alındı. Kontrol grubundan ise tek kan örneği alındı.Çalışmamızda serum Tau ve S-100B protein düzeylerinin total serum bilirubin düzeylerinden etkilendiği ve bu farkın total serum bilirubin düzeyi 20 mg/dl'nin üzerinde anlamlı olarak arttığı saptanmıştır. Kan değişimi yapılanlarda ve Bilirubin/Albumin oranı >7 olanlarda Tau proteinin 48. saat düzeylerinin anlamlı olarak yüksek olduğu görülmüştür. Çalışmamızda özellikle bilirubinin indüklediği nörolojik disfonksiyon skorlaması anormal olanlarda Tau protein 0. ve 48. saat düzeyleri ile otoakustik emisyon testi bozuk saptananlarda Tau protein 48. saat düzeylerinin anlamlı olarak daha yüksek değerlere sahip olduğu görülmüştür. Ayrıca serum Tau protein 48. saat düzeylerinin 0. saat düzeylerine göre anlamlı olarak yüksek olduğu saptanmıştır. S-100B protein 0. saat düzeylerinin de kan grubu ugunsuzluğu olanlarda, kan değişimi yapılanlarda ve total serum bilirubin düzeyi 20 mg/dl'nin üzerinde olanlarda kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek olduğu saptanmıştır.Sonuç olarak serum Tau proteinin, term yenidoğanlarda bilirubinle indüklenen nörolojik bozuklukların tanısında biyokimyasal belirteç olarak kullanılmasının yararlı olabileceğini düşünmekteyiz. Bu sınırlı sayıdaki çalışma grubuyla kesin bir yargıya varılamaz ve bu konuda daha geniş kapsamlı çalışmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Clinical and pathological effects of bilirubin on central nervous system are defined as bilirubin encephalopathy and kernicterus. Tau and S-100B proteins has been observed to increase in incidents concerning brain damage such as cerebrovascular accidents, head traumas, comas, and perinatal asphyxia, hence levels of cerebrospinal fluid and serum are used in diagnosis and determining prognosis.Aim of this study is to evaluate the serum levels of Tau and S-100B proteins as indicators of neurological dysfunction in newborns with hyperbilirubinemia. The study group consisted of 20 term newborn infants with a diagnosis of hyperbilirubinemia and 20 term newborn infants with normal physical examination findings were included as the control group. For Tau and S-100B proteins, serum samples were taken from the infants with hyperbilirubinemia twice; firstly at the time of admission to hospital, and secondly after 48th hours following hospitalization. Only one sample was taken from the control group.Our study demonstrated that Tau and S-100B protein levels are affected by total serum bilirubin levels, and this difference increases significantly with total serum bilirubin levels of over 20 mg/dl. The study further suggested that exchange-transfused newborns and newborns with bilirubin/albumin ration >7 prove to have considerably higher levels of Tau protein in hour 48. In our study, it was observed that Tau protein levels in hour 0 and hour 48 are remarkably higher in newborns with abnormal scoring of bilirubin induced neurologic dysfunction; and Tau protein levels 48th hour in newborns whose autoacoustic emmission test results are abnormal. Moreover, it was also observed that serum Tau protein levels in 48th hour are remarkably higher than hour 0 levels. S-100B protein levels in hour 0 are considerably higher in newborns with blood group incompatibility, exchange-tranfused newborns, and those total bilirubin levels of over 20 mg/dl when compared to the control group.In conclusion, the use of serum Tau protein as a biochemical marker may be useful to determine bilirubin induced neurologic disorders in term newborns. Limited number of the study group don?t allow definitive judgment on this issue and we suggest that more extensive studies are necessary.