Meme malign kitlelerinde mammografi, ultrasonografi ve patolojik tümör boyutlarının karşılaştırılması
Correlating mammography, ultrasonography and pathology tumor sizes of breast cancer
- Tez No: 319284
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NERMİN TUNÇBİLEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, mammografi, ultrasonografi, Breast cancer, mammography, ultrasonography
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Meme kanserinin modern tedavisinde çeşitli seçenekler bulunmaktadır. Özellikle neoadjuvan tedavi ve minimal invaziv tedavinin kullanımının artması ile birlikte cerrahi öncesi tümör boyutlarının doğru değerlendirilmesi uygun tedavi seçimi için önemlidir.Çalışmamızda mammografi ve ultrasonografi ile saptanan tümör boyutlarını histopatolojik spesimen tümör boyutları ile retrospektif olarak karşılaştırdık. 45 malign meme tümörünün en büyük çapları mammografi ve ultrasonografi ile saptandı. Ölçümler hisyopatolojik tümör boyutları ile Spearman korelasyon testi ve Bland-Altman yöntemi ile değerlendirildi.Genel olarak en büyük tümör boyutları mammografi ile ortalama %18.5 oranında daha büyük, ultrasonografi ile ortalama %21.7 oranında daha küçük olarak saptanmıştır. Mammografi tümör boyutlarını daha doğru oranda saptamıştır. Mammografi tümör boyutlarını ortalama 5 mm daha büyük, ultrasonografi ortalama 5.8 mm daha küçük saptamıştır. Ek olarak, 2 cm'den küçük tümörlerde ultrasonografi'nin daha iyi olduğu ve 2 cm'den büyük tümörlerde mammografinin daha iyi olduğu saptanmıştır.Sonuç olarak; çalışmamız göstermiştir ki kitle lezyonların mammografik ölçümleri, malign tümörlerde patolojik değerlendirme ile yüksek derecede korelasyon göstermektedir. Bu nedenle, eğer lezyon mammografide açıkça vizualize edilebiliyorsa mammografik ölçüm, patolojik olarak tümör boyutlarının kesin değerlendirilemediği durumlarda uygun alternatif yöntem olacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYSeveral options are avaliable in modern treatment for breast cancer. Accurate presurgical assessment of tumor size is important for choosing appropriate treatment, especially with the increasing use of neoadjuvant and minimally invasive therapy.In our study, tumor size estimates using mammography and ultrasonography were compared with histopathological specimen sizes retrospectively. The largest diameters of 45 malignant breast tumors were measured with both mammography and ultrasonography. Measurements were compared with Spearman?s Correlation test and Bland-Altman plots.In general, the largest diameter of tumor measured with ultrasonography 18.5% smaller and with mammography 21.7% larger. Mammography was more accurate in determining tumor sizes. Mammography the average underestimate being 5 mm, ultrasonography the average overestimate being 5.8 mm. In addition, ultrasonography is better for tumors smaller than 2 cm and mammography is better for tumors larger than 2 cm.In conclusion, our study demonstrates that mammographic measurement of mass lesions shows a high degree of correlation with pathologic evaluation of tumor sizes.