Avrupalı savaş muhabirlerinin eserlerinde Kırım Savaşı
The Crimean War in the works of the European war correspondents
- Tez No: 319413
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SEYİTDANLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kırım Savaşı, savaş muhabirleri, kamuoyu, basın, Osmanlı İmparatorluğu, Osmanlı ordusu, Crimean War, war correspondents, public opinion, press, Ottoman Empire, Ottoman army
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
XIX. yüzyılın en önemli savaşlarından birisi olan Kırım Savaşı(1853-56), Osmanlı İmparatorluğu ve Rusya arasında başlamış ve Fransa, İngiltere, Sardinya devletlerinin de Osmanlı'nın müttefiki olarak savaşa girmesiyle bir Avrupa savaşına dönüşmüştür. En yoğun çatışmaların Kırım Yarımadası'nda yaşandığı ancak Balkanlar, Kafkasya, Baltık Denizi, Beyaz Deniz ve Rus Uzak Doğu'suna kadar yayılan savaş, Kırım'daki Sivastopol Rus deniz üssünün düşmesiyle sona ermiştir. 30 Mart 1856'da imzalanan Paris Barış Antlaşması ile Rusya'nın bölgedeki etkinliği geri atılmıştır.Bu savaşın en önemli özelliklerinden birisi de tarihte ilk kez profesyonel savaş muhabirliğinin ortaya çıkmasıdır. İngiltere'de kamuoyunun artan bilgi talebini karşılamak isteyen gazeteler, pek çok savaş muhabirini bölgeye göndermiştir. Bu çalışma, Kırım Savaşı'nı canlı yaşama fırsatı bulan savaş muhabirlerinin eserlerinin, Osmanlı bakış açısıyla incelenmesi maksadıyla yapılmıştır.Çalışmanın ilk bölümünde savaş muhabirliğinin tanımı ve gelişimi anlatıldıktan sonra, Kırım Savaşı'na katılan muhabirler hakkında bilgiler verilmiştir. Yine aynı bölümde basının ve savaş muhabirlerinin Kırım Savaşı esnasında hareket tarzları ile savaş üzerine etkilerine vurgu yapılmıştır. İkinci bölümde savaşın arka planı ile birlikte savaşan ve savaşa dışarıdan etki eden devletlerle ilgili görüşler yansıtıldıktan sonra savaşın görünen nedeni olan Kutsal Yerler Meselesi ve doruğa çıkan krizden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde savaşın tüm muharip süreci ve barış antlaşması incelenmiştir. Son bölümde ise, yeniden yapılanma sürecinde olan Osmanlı ordusunun son geldiği durum, savaş muhabirlerinin tespitlerinden ortaya koyulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Crimean War(1853-56), which is one of the most important wars in XIX. century, had started between Ottoman Empire and Russia and turned out to be a European war when France, England, Sardinia states enter it as allies of the Ottoman. The war which the majority of the conflict took place on the Crimean Peninsula, with additional actions occurring in the Caucasus, Balkans, The Baltic Sea, The White Sea and in the Russian Far East, ended with the fall of the Sebastopol Russian naval base in Crimea. The Peace Treaty of Paris, signed on March 30, 1856, marked a setback to Russian influence in the region.One of the most important features of this war is the emerging of the professional war correspondents for the first time in the history. The newspapers that wanted to satisfy the increasing information demand of the public opinion, routed lots of war correspondents to the region. This study has been made to examine the works of the these war correspondents, with an Ottoman view-point, who had found the opportunity of experiencing the Crimean War.In the first chapter of the study, after an explanation about the definition and the development of the war correspondence, there has been given information about the war correspondents in the Crimean War. Those are also emphasized in this chapter the effects of the Press and the war correspondents on the war. In the second chapter, after reflecting the opinions about the belligerents and the background of the war, it has been mentioned about the Holy Places Issue and culminating diplomatic crisis. All the combatant process and the Peace Treaty has been studied in the third chapter. Finally in the last chapter, conditions and the facts of the restructuring Ottoman army has been tried to find out from the views of the war correspondents.