Aristoteles'in bilim anlayışı
Aristotle's conseption of science
- Tez No: 319439
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE NUR ERKIZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Aristoteles, Bilim, Theoria (Teorik), Episteme (Bilgi), Değişme, Zorunluluk, Nedensellik, Aristotle, Science, Theoretical, Knowledge, Variation, İmperative, Causality
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde, bilim tarihi genel hatlarıyla ele alınır ve tarihsel anlamda bilimin sınıflanması yapılır. Bu sınıflama; Mısır- Mezopotamya bilimi, Antik Yunan bilimi, Roma bilimi, Ortaçağ'da bilim, Rönesans sonrası bilim ve Çağdaş bilim başlıkları altında ele alınmıştır. Aristoteles'in bilim anlayışına geçmeden önce Antik Yunan bilimi ve Platon'un bilim anlayışı değerlendirilir.Çalışmanın ikinci bölümünde Aristoteles bilim anlayışının temelini oluşturan Teoretike Episteme (teorik bilimler) ele alınır. Bu başlık altında Prote Philosophia (İlk Felsefe), Fizik ve Matematik bilimleri ele alınır.Çalışmanın üçüncü bölümünde Aristoteles'in bilim sınıflamasına bağlı olarak Praktike Episteme (Pratik Bilimler) ele alınır. Bu başlık altında ise Aristoteles'in teorik bilim sınıfına dahil ettiği etik ve politika bilimleri değerlendirilir.Çalışmanın son bölümü Aristoteles'in bilim anlayışı doğrultusunda Uygulamalı bilimleri içerir.
Özet (Çeviri)
This study consists of four parts. At the first part, the history of science is treated in general and classification of the historical sense of science. This classification is considered; Egyptian-Mesopotamian science, the science of the ancient Greek, Roman Science, Science in the Middle Ages, the Post-Renaissance science and Contemporary Science. Before Aristotle's concept of science, ancient Greek science and Plato's understanding of science is evaluated.The second part is treated the theoretical sciences that form the basis of Aristotle?s concept of science. At the title is treated; The first philosophy, mathematics and physics.The third part is treated practical sciences depending on the Aristotle?s concept of science. And the title is evaluated which Aristotle including to practical science class; ethic and policy. In the final part is includes, according to Aristotle?s concept of science, applied sciences.