İşsizlik sorunu, Türkiye'de işsizlikle asgari ücret, sanayi istihdam oranı ve yolsuzluk arasındaki ilişkinin analizi
The unemployment problem, the analysis of the correlation between the unemployment, minimum wage, the rate of industrial employment and corruption in Turkey
  1. Tez No: 319590
  2. Yazar: LATİF SOLAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN KUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İşsizlik, Yolsuzluk, Sanayi İstihdamı, Asgari Ücret, Unemployment, Corruption, Industrial Employment, Minimum Wage
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'deki işsizliğin boyutları ve nedenleri ile yaptığı etkiler, istatistiksel veriler yardımı ile çeşitli yönleriyle ele alınarak incelenmiştir. Uygulama kısmında ise işsizlik ile sanayi istihdam oranı, asgari ücret ve yolsuzluk arasındaki ilişki En Küçük Kareler (EKK) yöntemi ile tahmin edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre sanayi istihdam oranı ile asgari ücretin işsizlik oranları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olmadığı; buna karşın yolsuzluk oranı ile işsizlik arasında anlamlı ve güçlü bir negatif ilişki olduğu belirlenmiştir. Yapılan analizden inceleme döneminde sanayi sektöründeki istihdamın işsizliği azaltıcı yönde bir etki sağlamadığı; asgari ücret artışının işsizliği azaltmadığı; yolsuzluğun azalmasının ise işsizlik oranını düşüreceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study focused on the dimensions of unemployment, its effects on economy and relations between unemployment and some choosen variables which are industrial employment rate, minimum wage and corruption, in Turkey. In application part, we have used Ordinary Least Square (OLS) method to analyse the relation among unemployment industrial employment rate, minimum wage and corruption. As a result, there is no any relation between industrial employment and minimum wage; it?s been found that there is a negative strong relation between unemployment and corruption. According to the results the industrial sector does not provide enough employment to decrease the unemployment; increase of the minimum wage is not sufficient to encourage the unemployed to work, and increasing the corruption index value leads to decrease of the unemployment.