Güney Avrupa ülkelerinde emek piyasası kurumları ve politikaları
Labour market institutions and policies in Southern European countries
  1. Tez No: 996249
  2. Yazar: BERNA TÜRKYILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSKENDER GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Güney Avrupa, Türkiye, South Europe, Türkiye
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Tam istihdamın hedeflendiği ve güçlü sosyal refah devleti anlayışının hâkim olduğu Fordist-Keynesgil dönemden sonra petrol kriziyle birlikte neoliberal politikaların yükselişe geçtiği, devletin müdahalesinin azaldığı, esneklik ve kuralsızlaştırmanın ön plana çıktığı bir süreç başlamıştır. Küreselleşmenin ve teknolojik gelişmelerin etkisiyle üretim süreçlerinin ve istihdam modellerinin değişmesi sonucunda işsizlik yapısal bir sorun haline gelmiştir. Bu süreçte, emek piyasasını dengelemek ve yaşanan dönüşümle mücadele etmek amacıyla aktif ve pasif emek piyasası politikaları kritik öneme sahiptir. Emek piyasasında düzeni sağlamak, verimliliği arttırmak ve istihdam ilişkilerinin belirli kurallar çerçevesinde yürütülmesini sağlamak konusunda ise emek piyasası kurumları belirleyici role sahiptir. Emek piyasası kurumları ile politikalarının bütüncül bir şekilde ve karşılaştırmalı olarak incelenmesi, ülkelerin politika geliştirme süreçlerine önemli derecede katkı sunacaktır. Bu tez çalışmasının amacı, Güney Avrupa refah rejimi ülkeleri olan İtalya ve İspanya ile aynı refah rejimi içinde yer aldığı kabul edilen Türkiye'nin emek piyasası yapıları, kurumsal düzenlemeleri ve uygulanan aktif ve pasif emek piyasası politikalarını mukayeseli olarak analiz etmektir. Bu kapsamda, esneklik ve güvencesizlik sorunları karşısında kurumsal mekanizmaların rolü üzerinde durulmaktadır. Yatay karşılaştırma yönteminin kullanıldığı araştırmada, ülkelerin demografik yapıları, istihdam koruma mevzuatları, asgari ücret düzenlemeleri ve işe yerleştirme hizmetleri ortak göstergeler çerçevesinde değerlendirilmiş, aktif ve pasif emek piyasası politikaları kapsamındaki uygulama ve finansman farklılıkları tespit edilmiştir. Tezin bulguları, emek piyasası kurumları ve politikaları bağlamında incelenen ülkelerin yapısal olarak benzerlikleri bulunduğunu ancak uygulamalar, kurumsal yapı ve harcamalar seviyesi açısından bazı farklılıkları olduğunu ortaya koymaktadır. Emek piyasası düzenlemelerinde üç ülkenin de esneklik ihtiyacı ile sosyal koruma dengesini kurmaya çalıştığını, İtalya ve İspanya'nın yaşlanan nüfus ve yüksek harcama düzeyleriyle korumacı bir yaklaşım benimsediğini, Türkiye'nin ise genç nüfus avantajına karşın düşük harcama seviyeleri, yüksek kayıt dışı istihdam ve uzun çalışma süreleri gibi yapısal sorunlar nedeniyle gelişmekte olan bir sisteme sahip olduğu tespit edilmiştir. İtalya ve İspanya'da uygulanan bazı politika ve düzenlemelerin, Türkiye tarafından örnek alınarak politika geliştirme süreçlerinde kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Following the Fordist–Keynesian era, which was characterized by the pursuit of full employment and a strong welfare state, the oil crisis marked the rise of neoliberal policies, leading to reduced state intervention and an increasing emphasis on labour market flexibility and deregulation. Driven by globalization and technological advancements, the changes in production processes and employment models have transformed unemployment into a structural problem. In this context, active and passive labour market policies have become crucial instruments for stabilizing labor markets and addressing these transformations, while labour market institutions play a key role in regulating employment relations, enhancing productivity, and ensuring institutional order. A holistic and comparative examination of these institutions and policies will make a significant contribution to the policy-making processes of nations. The aim of this thesis is to comparatively analyze the labour market structures, institutional regulations, and active and passive labor market policies of Italy and Spain, which are classified as Southern European welfare regime countries, and Turkey, which is likewise considered to belong to the same welfare regime. The study focuses particularly on the role of institutional mechanisms in addressing the challenges of flexibility and insecurity. Using a horizontal comparative methodology, the study evaluates demographic structures, employment protection legislation, minimum wage regulations, and job placement services through common indicators, and identifies differences in the implementation and financing of active and passive labor market policies. The findings of the thesis reveal that the countries examined share significant structural similarities in terms of labour market institutions and policies, while also revealing clear differences in implementation practices, institutional configurations, and levels of expenditure. It has been found that all three countries seek to balance labour market flexibility with social protection. While Italy and Spain adopt a more protective approach shaped by aging populations and high levels of social expenditure, Turkey exhibits a developing labour market system characterized by structural challenges such as low levels of labour market spending, high rates of informal employment, and long working hours, despite the advantage of a young population., The study suggests that certain policies and institutional regulations implemented in Italy and Spain could serve as useful references for Turkey to enhance its own policy development processes.