Avrupa'daki ikiz kriz ve Türk bankacılık sektörüne etkisi
Twin crises in europe and its effects on Turkish banking system
- Tez No: 319717
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN OKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kriz, Bankacılık, Avrupa Birliği, Türkiye, Crisis, Banking, European Union, Turkey
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bankacılık ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Çalışmada 2008 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde başlayan ve daha sonra Avrupa Birliği ülkelerine yayılan kriz ile, bu krizlerin Türk bankacılık sistemi üzerindeki etkisi incelenmiştir. Öncelikle finansal krizlerin yapısı ve türleri üzerinde durulmuştur. Sonrasında ise global krizin başlamasına neden olan etkenler açıklanarak, krizlerin yarattığı etkiler açıklanmaya çalışılmıştır. Krizin Avrupa ülkelerini etkisi altına alması ve bazı Avrupa ülkelerinde borç kriziyle birlikte bankacılık krizinin bir arada yaşanması sonucu oluşan Avrupa ikiz krizi anlatılmıştır. Dünyada yaşanan tüm bu gelişmeler ile birlikte, Avrupa'daki ikiz krizin ve global krizin Türkiye ekonomisine ve Türk bankacılık sistemine olan yansımaları incelenmiştir. Türk bankacılık sisteminin kriz döneminde ve sonrasında göstergeleri incelenerek, krizin bankacılık sektörüne etkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this researh, the crises effects on Turkish banking system, which began in United States of America in 2008 and spread to the European Union countries, analysed. Primarily the structure and types of crisis are emphasized. After that, by explaining the factors cause the global crisis started, the effects of the crises tried to be explained. The crisis, to take the European countries under the influence and debt crisis in some European countries live together with the banking crisis, which resulted with European twin crisis, has been explicated. With all of this development in the world, implication of twin crisis and the global crisis on Turkey and the Turkish banking system was reviewed. By examining indicators of the Turkish banking system during and after the crisis, the effect of the crisis in the banking system was investigated.